Ajansın muhtemelen çeyrek asırdan fazla bir süre önce, inşaat başladığında imhanın nasıl gerçekleşeceğini dikkatlice düşünmesi ve planlaması gerekirken NASA, yalnızca Eylül 2023’te yörüngeden çıkma aracı için teklif talebinde bulundu.
Mart ayından aylar önce, NASA’nın o zamanki insanlı uzay uçuşu şefi (şu anda SpaceX’in Starbase genel müdürü) Kathy Lueders, ISS’yi yörüngeden çıkarmanın ve hayatta kalan her şeyin Dünya okyanuslarına yeniden girişini dağıtmanın maliyetinin sadece 1 milyar dolara ulaşacağını hesaplamıştı. NASA yetkilileri, kompleksi yörüngeden çıkaracak bir modül inşa etmeye başlamak için 180 milyon dolarlık bir bütçe talebinde bulundu.
Eylül 2023 tarihli satın alma ilanı, 17 Kasım 2023 tarihine kadar sektörden teklif talep etti. Bu süre sonraki haftalara uzatıldı ve son değişiklik itibarıyla artık 12 Şubat 2024 olarak belirlendi. İstenilen ve gerekli teslimat, lansman tarihleri de değişti. Umulan teslimat tarihi şu anda 1 Ağustos 2028 ve lansman 1 Aralık 2028’de gerçekleşecek. Gerekli teslimat 1 Mayıs 2029 ve lansman 1 Eylül 2029’da olacak.
NASA ayrıca orijinal blogunu da sessizce güncelledi ve artık Mayıs sonu veya Haziran 2024 başında bir sözleşme imzalamayı beklediğini kaydetti.
Ajans ayrıca maliyet artı sözleşme kapsamında aracın hem geliştirilmesi hem de üretilmesi seçeneğini de ekledi. Ajans, değişiklik için bir neden belirtmese de ön yazısında şunları söyledi: “Bu revizyon, teklif verenlere sözleşme türlerini teklif etmede esneklik sağlayarak hükümete olan değeri en üst düzeye çıkarıyor.“
ISS’nin ömrünün sonunda ne yapılacağı sorusu can sıkıcı. Planlardan biri, kompleksi kontrollü bir şekilde yörüngeden çıkarmak için Roscosmos Progress uzay aracının kullanılması yönünde çağrıda bulunmuştu. Kuşkusuz, ortaklarını çok fazla iğnelemekten kaçınmak için NASA, mevcut planların “yeni bir uzay aracı çözümünün sorumlu yörüngeden çıkış için daha sağlam yetenekler sağlayacağını gösterdiğini” söyledi.
Ancak yeni tarihler, ISS’nin şu anda ömrünün sonuna ulaşmasının beklendiği tarihle uyumlu. Rusya en az 2028 yılına kadar katkıda bulunmaya devam edeceğini taahhüt ederken, ESA ve NASA dahil diğer uluslararası uzay ajansları da 2030 yılına kadar devam etmeyi umuyor.