Son yıllarda büyümesini hem ekonomik olarak hem de istihdam anlamında sürdüren Türkiye Çağrı Merkezi Sektörü bugün 3,4 milyar lira pazar değerine ve 80 binin üzerinde istihdama ulaşmış durumda. Anadolu’nun birçok kentindeki en büyük istihdam alanları haline gelen çağrı merkezleri, sektöre özel akademik eğitimlerin ve kariyer fırsatlarının artması ile birlikte genç kuşaklar için kariyer fırsatları sunan uzun dönemli çalışma alanlarından biri haline geliyor. Bunun yanında çağrı merkezlerinin en önemli katkılarından birisi ise bir ülkenin gelişmişlik ve refah seviyesini doğrudan etkileyen ve modern ülkeler arasında yerini almasını sağlayan, bayan çalışan sayısının artmasını sağlaması.
Çağrı Merkezleri Derneği’nin IMI Conferences işbirliğiyle gerçekleştirdiği ve çağrı merkezi sektörüne ışık tutan kapsamlı araştırma sonuçları, sektörde çalışan 80.000 kişinin yüzde 65’inden fazlasını bayan çalışanların oluşturduğunu ortaya koyuyor. Üstelik aynı araştırmaya göre, Türkiye çağrı merkezi sektöründe çalışanların yaklaşık yüzde 60’ı 18-24 yaş aralığında. Yani çağrı merkezi sektörü, sadece ülkedeki bayan işgücünün artmasını sağlamakla kalmayıp genç bayan çalışan sayısının yükselmesine ve yeni mezun genç bayanlarımızın iş hayatına katılmalarına olanak sağlıyor.
Kadın çalışanlar çağrı merkezi sektörünün yüzde 65’ini oluşturuyor
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı şu ifadelere yer vermekte:
“Türkiye 2023 hedeflerini belirlemiş, hızla gelişmekte olan bir ülke. Bugün 80 bin kişiye istihdam sağlayan ve 3,4 milyar liralık bir pazara dönüşen çağrı merkezi sektörü de bu hedeflerin yakalanmasına önemli bir pay sahibi olabilecek durumda. Bizim yaptığımız araştırmalar, doğru ve bilinçli politikalar izlendiği takdirde sektörün hala ciddi bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu ve önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 150 bin kişiye istihdam sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Elbette bu potansiyelin önemli bir bölümünü de bayan çalışanlar oluşturmakta, Türkiye’de bu oran yüzde 65 düzeyinde. Çağrı merkezi yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 50’si İstanbul-Ankara ve İzmir dışındaki Anadolu illerimizde gerçekleşmiştir. Gelecek dönemlerde Anadolu’daki yatırımların artacağını öngördüğümüzden o bölgelerdeki bayan istihdamının daha kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizmek istiyorum. Yatırım yapılan Anadolu illerimizdeki bayanlar kurumsal bir ofis ortamında, güven içinde, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayarak ekonomik güçlerini elde ediyorlar. Diğer sektörlerden farklı olarak kısıtlı alanlarda olsa da evden çalışma imkanı sunabildiğimizden, teknolojiyi yoğun kullanmamız ve genç kuşağın teknoloji ve iletişim ile ilgili iş alanlarına ilgisi arttığından sektörümüzdeki bu potansiyelin artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz.”