Çok değil, henüz dört yıl kadar önce, 2012’ye geri gittiğimizde dijital kullanıcıların büyük çoğunluğu üç farklı sosyal medya hesabı ile internet alışkanlıklarını özetleyebiliyordu; Facebook, Twitter ve YouTube.
Bugün bu tablo oldukça değişti; artık internette değil, sosyal ağlarda dolaşıyoruz. Bir sosyal ağdan çıktığımız anda diğerine geçiş yapıyoruz. Bilgisayarı kapattığımız an elimize telefonu alıp WhatsApp’i açıyoruz örneğin. Global Web Index tarafından yapılan araştırma da bu trendi doğruluyor. Öyle ki, dünyanın dört bir yanındaki 34 ülkede 50 ayrı sosyal ağ ya da platform/uygulama kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya göre, internet kullanıcıları ortalama 7 farklı sosyal ağda hesap bulunduruyor.
GWI bu araştırma için Facebook, Twitter veya WhatsApp ile sınırlı kalmamış; ülkelere ya da bölgelere özel Tuenti, VK gibi ağları da işin içine dahil etmiş. Sonuç olarak 2012 yılında 3 olan kişi başına ortalama sosyal medya hesabı sayısı 2016 itibarıyla 7’ye yükselmiş. Diğer bir deyişle birkaç yıl önceye oranla tam iki katı sosyal hesabımız bulunuyor.
Sosyal medya patronu gençler
Bu alandaki öncü yaş grubu ise tahmin edileceği üzere 16-24 yaş arası gençlerden oluşuyor. Öyle ki, gençler arasındaki ortalama hesap sayısı 7’den 8’e yükseliyor. GWI ayrıca bu kitlenin sosyal medyaya günlük olarak en çok zaman ayıran grup olduğunu ekliyor ve mobil cihazlardan online olma oranının da yine en yüksek bu grupta olduğunu söylüyor.