Bugün özellikle büyük şehirlerde gittiğiniz hemen her yerde çok sayıda Wi-Fi ağıyla karşılaşmak mümkün. Yapılan bir araştırma, sayıları 250 milyona ulaşan bu ağların ülkelere göre dağılımını da ortaya koydu. Tüm dünyadaki Wi-Fi erişim noktalarını listeleyen Wigle’nin verilerine göre hız lideri Litvanya. Türkiye ise, kamuya açık kablosuz ağlarda ilk 20 içinde bulunmuyor.
Adet bazında bakıldığında Wigle’nin güncel verileri 240 milyon 655 bin 237 adet Wi-Fi ağının aktif olduğunu bizlere gösteriyor. Bu sayının beşte birinden fazlası, yani 50 milyonu ABD’de yer alıyor. Bunların da 6 milyondan fazlası Kaliforniya eyaletinde, onu Teksas takip ediyor. Adet bazında ikincilik ise Almanya’da. Ülkede 9 milyon Wi-Fi erişim noktasıyla karşılaşmak mümkün. Wigle’nin verilerine göre Türkiye’deki Wi-Fi ağ adedi yaklaşık 180 bin.
Ancak ne ABD ne de Almanya, ortalama hız açısından ilk 20’de yer bulamıyor. Rotten Wi-Fi tarafından 2015’te 184 ülkede yapılan çalışmaya göre kamuya açık Wi-Fi ağlarında en yüksek hıza ortalama 16.1 Mbps ile Litvanya sahip. Estonya 14.8 ile ikinci, Singapur 13.1 ile üçüncü. İsviçre, Hollanda, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Belçika, Romanya, Barbados, Letonya, Malta, Macaristan ve Slovenya ortalama hızın 10 Mbps ve üzerinde olduğu diğer ülkeler.
Yine kamuya açık Wi-Fi ağlarındaki ortalama upload hızlarına bakıldığında da Litvanya’nın 15.1 Mbps ile ilk sırada olduğu görülüyor. İkincilik ise Singapur’da. Ortalama 11.4 Mbps upload hızı bulunan ülkeyi Estonya (10.7) ve Letonya (10.4) takip ediyor. Slovenya (8.8), Danimarka (8.7), İsveç (8.4), Romanya (7.6), Hırvatistan (7.0) takip eden ülkeler.
Genel dağılım böyle olsa da dünya genelinde internet erişiminin eşit dağıldığını söylemek mümkün değil. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin verilerine göre internete erişim Avrupa’da yüzde 82.1 ile ilk sırada. Yani her 10 evden 8’inde internet erişimi bulunuyor. Amerika yüzde 60 ile takip ederken Arap ülkelerinde bu oran yüzde 40 seviyesinde. Asya Pasifik ise biraz da Hindistan’ın etkisiyle yüzde 40’ın altında seyrediyor. Buna karşına Afrika’da yalnızca her 10 evden birinde internet erişimi bulunuyor.