Yüksek teknoloji endüstrisinin elektrik şebekelerine yüklediği artan yük, çeşitli ülkelerde endişelere neden oldu. En sonuncusu, hükümetin enerji üretiminin mevcut on yıl için öngörülen 1 trilyon kilovat saatten (kWh) 2050 yılına kadar yaklaşık 1,35-1,5 trilyon kWh’ye çıkması gerektiğini tahmin ettiği Japonya.
Reuters’a göre, üretim kapasitesindeki bu genişleme; daha fazla veri merkezi, çip fabrikası ve diğer enerji tüketen işletmelerin çevrimiçi hale gelmesiyle Tokyo’nun beklediği talebi karşılamak için gerekli olacak.
Japonya yenilenebilir enerji üretimini artıramadığı sürece hükümetin istikrarlı bir enerji arzını garanti edemeyebileceğini belirtti. Bulgular, Tokyo’nun 2040 yılı için karbondan arındırma ve sanayi politikasına ilişkin stratejisini bilgilendirecek ve gelecek yıla kadar tamamlamayı hedeflediği söylenen bir raporda yayınlandı.
Japonya, çip üretim endüstrilerini canlandırmak için milyarlarca dolar değerinde eşdeğer bir yatırımı harekete geçiriyor. Bu kapsamda, TSMC gibi denizaşırı şirketleri yeni üretim tesisleri kurmaları için cömert sübvansiyonlarla cezbetmeyi ve Rapidus adında kendi yeni yarı iletken şirketine yatırım yapmayı içeriyor. Rapidus, aynı zamanda 2025 yılına kadar 2nm silikon üretimine başlamayı hedefliyor.
Son zamanlardaki yapay zeka çılgınlığı, güç tüketen GPU hızlandırıcılara sahip daha yüksek performanslı altyapıya yönelik küresel talebin artmasına yol açıyor ve veri merkezi operatörleri bu ihtiyacı karşılamaktan fazlasıyla mutlu. Digital Realty geçen yıl, örneğin raf başına 70 kilowatt gücü, hatta gerekirse 90kW’a kadar desteği destekleyen bit ambarları için planlarını duyurdu.
Başka bir veri merkezi operatörü olan DigitalBridge’in CEO’su yakın zamanda, gücün kullanılabilirliğinin işi açısından hızla kısıtlayıcı bir faktör haline geldiği konusunda uyardı.
Marc Ganzi, DigitalBridge’in bu ayın başlarında düzenlediği 2024 İlk Çeyrek kazanç konferansında analistlere şöyle konuştu: “İki yıl önce Berlin Altyapı Konferansı’nda yatırımcı dünyasına enerjimizin beş yıl içinde tükeneceğini söylediğimde bu konuyu konuşmaya başladık.”
“Eh, bu konuda yanılmışım. Önümüzdeki 18 ila 24 ay içinde elektriğimiz tükenecek gibi.” diye ekledi.
Ganzi, şirketin oluşturmak istediği sonraki 5 gigawatt’tan fazla kapasite için daha yaratıcı olması gerektiğini söyledi.
“Bu büyük AI veri merkezlerinin bazılarını, gecikme duyarlılığının daha az olduğu yerlere yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu fırsatları yenilenebilir enerjiye daha yakın yerlerde birlikte konumlandırmaya çalışıyoruz ve enerji bağımsızlığı veya şebeke bağımsızlığı yaratmaya çalışıyoruz. Düşündüğümüz şeyler bunlar.” dedi ve ekledi: “Yani, bir sonraki nesil veri merkezleri muhtemelen farklı yerlerde olacak.”
Ancak DigitalBridge, son zamanlarda artan teknoloji endüstrisi enerji tüketimi konusunda uyarıda bulunan tek kuruluş değil.
Nisan ayında Arm CEO’su Rene Haas, kontrol edilmediği takdirde AI veri merkezlerinin güç tüketiminin 2030 yılına kadar ABD elektrik şebekesi kapasitesinin yüzde 20 ila 25’ine ulaşabileceğini iddia etti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yılın başlarında bu veri yatakhanelerinden gelen küresel elektrik talebinin 2026 yılına kadar iki katına çıkabileceği ve en uç durumda, aynı yıl İrlanda’nın toplam elektrik kullanımının yüzde 32’sini oluşturabileceği konusunda alarma geçti.
Britanya Ulusal Şebekesi’nin CEO’su John Pettigrew, Mart ayında yaptığı uyarıda, İngiltere’deki veri merkezi güç tüketiminin önlem alınmazsa önümüzdeki on yıl içinde yüzde 500 artış gösterme yolunda olduğunu belirtti.