Japonya, güneş hücreleriyle 20 nükleer reaktörlük güce ulaşmayı hedefliyor. Perovskit güneş hücreleri, arazi kıtlığı sorunlarını aşarak kentsel enerji üretimi için hafif ve esnek çözümler sunuyor.
Japonya perovskit hedefinde iddialı
Japonya Sanayi Bakanlığı, geçen Aralık ayında ülkenin revize edilmiş enerji planının taslağını açıklayarak, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşılmasında yeni nesil perovskit güneş hücrelerinin önemli bir araç olduğunu vurguladı.
Perovskit hücre üretimi için hayati önem taşıyan dünyanın ikinci büyük iyot üreticisi konumundan yararlanan Japonya, sağlam ve bağımsız bir tedarik zinciri kurmayı hedefliyor. Bu stratejik hamle, uluslararası tedarikçilere bağımlılığı azaltarak ve yerel endüstrileri destekleyerek ülkenin ekonomik güvenliğini artıracaktır.
Hükümet ayrıca, perovskit tedarik zincirinde Avrupa ve Çin firmalarının hakimiyetine karşı koyarak, Japon şirketlerini perovskit güneş modülleri üretiminde desteklemeyi taahhüt etti. 2004’te Japon şirketleri dünyadaki güneş hücrelerinin neredeyse yüzde 50’sini üretti. Bu sayı, Çinli üreticilerin agresif rekabeti, artan maliyetler ve değişen odak nedeniyle bugün 1’in altına düştü.
Büyük ölçekli güneş çiftlikleri için alan kıtlığı, güneş enerjisi kurulumlarına yönelik yenilikçi yaklaşımları hızlandırdı. Hafifliği ve esnekliğiyle bilinen perovskit hücreler giderek daha fazla çözüm olarak değerlendiriliyor. Bina cepheleri, pencereler ve araç çatıları dahil olmak üzere çeşitli yüzeylere entegre edilebilir, mekansal sınırlamaları ortadan kaldırabilir ve enerji üretimi için kentsel ortamlardan faydalanabilir.
2011 nükleer felaketinin ardından Japonya güneş paneli kurulumlarını hızla artırdı ve Nisan 2024 itibarıyla güneş enerjisi ülkenin enerji üretiminin neredeyse %10’unu oluşturuyor. Bu rakam 2014’teki %1,9’dan fazla.
Japonya’nın mevcut enerji programı, yenilenebilir enerjinin payını 2023 mali yılında %22,9’dan 2030 yılına kadar %36-%38’e çıkarmayı hedefliyor . Perovskit güneş hücrelerinin yaygın olarak benimsenmesinin beklenmesiyle, 2040 hedefleri daha da iddialı olup bu rakamları önemli ölçüde aşmayı hedefliyor.
Sekisui Chemical Co. gibi şirketler tarafından tam ticarileştirmenin 2030’larda gerçekleşmesi öngörülse de bakanlığın perovskit güneş modülleri için maliyet projeksiyonları umut verici: 2025’e kadar 20 JPY/W, 2030’a kadar 14 JPY/W ve 2040’a kadar 10 JPY/W. Sınırlı dayanıklılık ve yüksek başlangıç maliyetleri gibi zorluklara rağmen, bu rakamlar uygun fiyatlılık ve yaygın kullanım yolunda kritik kilometre taşlarını temsil ediyor.