On yıldan fazla bir süre önce korkunç bir nükleer felaketle karşı karşıya kalmasına rağmen, Japonya nükleer gücünü maksimize etmeyi hedefliyor. Hükümet, henüz kabine tarafından onaylanmamış stratejik bir enerji planı hazırladı. Belge, nükleer gücün maksimize edilmesini talep ediyor. Plan, 2040 yılına kadar 30 nükleer reaktörü tam olarak işletmek. O zamana kadar, nükleer gücün ülkenin toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturması bekleniyor.
Japonya nükleer için hedef belirledi
Sanayi Bakanlığı’nın hazırladığı planda, kömürle çalışan elektrik enerjisinin yüzde 70’ten yüzde 30-40’lara düşürülmesi de hedefleniyor. Japonya, 2011 yılında Fukuşima Daiichi santralindeki erime krizi sonrasında nükleer enerjiyi aşamalı olarak sonlandırmayı benimsemişti. Ancak son planda, önceki üç planda yer alan nükleer enerjiye olan “bağımlılığı azaltma” ifadesi kaldırıldı. Yeni planın ülkenin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasına yardımcı olması bekleniyor. Kyoto merkezli Green Action grubunun yöneticisi Aileen Smith, nükleer santrallerin Japon hükümetinin parasını yatırması gereken yerler olmadığını belirtti.
Smith ayrıca birçok nükleer santralin eski olduğunu ve kullandıkları teknolojinin daha da eski olduğunu açıkladı. Yenileme maliyetleri yüksek olduğundan, mevcut santralleri işletmek bile artık ticari olarak uygulanabilir değil.
Yomiuri Shimbun’un yakın tarihli bir araştırmasına göre, yaşlanan reaktörler (en az 40 yaşında olanlar) dünya genelinde faaliyette olanların yüzde 40’ını oluştururken, Japonya’da bu oran yalnızca yüzde 20’dir. The Guardian’ın bildirdiğine göre, ABD’de ise ülkenin 94 reaktöründen 64’ü (toplamın yüzde 68’i) yıl sonuna kadar en az 40 yıldır faaliyette olacak.
Nükleer santrallerine güç sağlamak için Japonya’nın Avustralya’dan veya diğer ülkelerden uranyum ithal etmesi gerekecek. Ayrıca, bulut bilişim ve yapay zeka gibi büyüme endüstrilerinin işletilmesi için gerekli olan veri merkezleri ve güç açısından aç tesislerin yükselişte olmasıyla Japonya’nın daha fazla elektriğe olan ihtiyacında büyük bir artış görmesi bekleniyor.