Japonya, Tokyo ve Osaka arasındaki 500 kilometrelik mesafede bir otonom kargo yolu inşa ederek lojistik sektöründe devrim yaratmayı hedefliyor. Ülkede şoför eksikliğinin artmasıyla, hükümet bu duruma çözüm olarak 24 milyar dolarlık bu projeyi geliştirdi. Şoför çalışma sürelerini düzenleyen yasal değişiklikler nedeniyle şu anda yüzde 14 şoför açığı olan Japonya’da, bu oranın 2030’da yüzde 36’ya ulaşacağı ve ekonomiye 76 milyar dolarlık bir satış kaybı getireceği öngörülüyor. Bu durumun etkilerini hafifletmek ve büyüyen lojistik talebi karşılamak için insansız, karbon emisyonsuz bir otonom kargo sistemi planlanıyor.
Japonya, iki şehir arasına otonom kargo yolu inşa ediyor
Projenin ilk testleri 2027-2028 döneminde başlayacak ve 2034’te ilk fazın devreye alınması planlanıyor. Bu sistemde lojistik merkezlerine gelen koliler, otonom forkliftler tarafından 180 cm yüksekliğinde ve 110 cm² taşıma alanına sahip elektrikli otonom araçlara yüklenecek. Bu araçlar, üç şeritli yolda hareket edecek ve gerektiğinde orta şeritte bekletilerek hem lojistik merkezin iş yükünü azaltacak hem de kargonun bir kısmını geçici olarak depolayacak. Araçlar bekleme esnasında kablosuz şarj özelliğiyle enerji tedarikini sürdürecek, böylece daha küçük bataryalarla uzun menzil performansı sağlayacak.
Bu sistem, hem lojistik operasyonları daha verimli hale getirecek hem de karbon emisyonlarını azaltacak. Ayrıca iş gücü talebini düşüreceği için azalan şoför sayısından kaynaklanan baskıyı hafifletecek. Sistem başarılı bulunursa, ülkenin diğer bölgelerine yaygınlaştırılarak internet satış platformlarının ve büyük lojistik merkezlerinin ağına entegre edilecek.
Tokyo’dan verilen siparişlerin otonom araçlarla Osaka’daki lojistik merkezine ulaştırılması bu teknolojinin bir parçası olacak; son aşamada kolilerin kapıya teslimi yine insanlar tarafından gerçekleştirilecek. Böylece 24 saat boyunca otomatik, hızlı ve çevre dostu bir dağıtım sistemi devreye girmiş olacak.