Site icon TechInside

Japonya füzyon reaktörüyle bir ilki gerçekleştirecek

Japonya dünyanın ilk sabit durum füzyon reaktörünü çalıştırmaya hazırlanıyor. Reaktörün başlangıçta 50 ila 100 MW arasında değişen bir güç üretim kapasitesine sahip olması bekleniyor. Bir girişim, sınırsız enerji sunabilecek daha temiz bir yöntemle güç üretimini dönüştürmeyi hedefliyor. Helical Fusion, dünyada türünün ilk örneği olacak sabit durumlu bir füzyon reaktörü başlatmayı planlıyor.

Japonya füzyon reaktörüyle bir ilki yapıyor

Tokyo merkezli şirket, başlangıçta manyetik hapsetme tekniği olan helisel yönteme dayalı bir pilot reaktör geliştirmeyi amaçlıyor. Reaktörün başlangıçta 50-100 megavatlık bir güç üretim kapasitesine sahip olması öngörülüyor. Reaktör, Büyük Helikal Aygıt’a benzer şekilde iki sürekli helisel bobinden oluşan heliotron adı verilen bir tür yıldızlaştırıcı olabilir ve plazma akımı olmadan çalışabilir. Şirket ayrıca reaktör başarıyla geliştirildiğinde gücü ticarileştirmeyi planlıyor.

Helical Blend CEO’su Takaya Taguchi, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Dünyanın ilk sabit durumlu kombinasyon reaktörünü önümüzdeki 10 yıl içinde çalışır hale getirip elektrik enerjisi üretmeyi amaçlıyoruz” dedi. Küçük çıkışlı füzyon reaktörünün, alüminyum veya titanyum eritme tesisleri, uzak adalar veya büyük gemiler gibi fabrikalar için yerelleştirilmiş bir güç kaynağı olarak potansiyel uygulamaları var.

Türünün ilk örneği olan (FOAK) santralin inşaat maliyetinin yaklaşık 5 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor. Bir yıldan fazla kesintisiz çalışmadan sonra, yüzde 80’in üzerinde yüksek bir kullanılabilirlik oranına ulaşmak için bakım üç ay içinde tamamlanabilir.

2021 yılında kurulan Helical Fusion, topluma temel yük elektrik enerjisi sağlamak amacıyla ticari bir helisel füzyon reaktörünü başarıyla hayata geçirmeyi hedefliyor. Trityumun sıvı metal örtü sistemleri kullanılarak kendi kendine üretildiği bir döteryum-trityum füzyon reaktörü olan HESTIA’nın şirketin füzyon pilot tesisi rolünü üstlenmesi bekleniyor.

Helical Fusion’a göre, HESTIA’yı takip edecek ve 100 MWe sınıfı sabit durum helezon füzyon reaktörü olacak türünün ilk örneği füzyon santrali. Plazma ısıtması için elektron siklotron ısıtması benimsenmiştir. Plazma akımı tahriki gerekmediğinden, HESTIA ∼13’lük düşük bir füzyon kazancıyla çalıştırılabilir ve sabit durum çalışması esas olarak bir yıl mertebesinde mümkün. Birkaç yıllık bireysel geliştirme aşamalarından sonra, HESTIA’nın inşasına başlamadan önce entegre gösteri için bir prototip cihazın inşa edilmesi ve çalıştırılması planlanmaktadır.

Exit mobile version