Japonya, çip endüstrisini yeniden canlandırmak ve bu alanda güçlü bir rekabet avantajı yakalamak amacıyla 65 milyar dolarlık (yaklaşık 10 trilyon yen) büyük bir teşvik planı hazırlığında. Hükümetin hazırladığı bu planda, önümüzdeki yıllarda çip üretimi alanında faaliyet gösteren şirketlere milyarlarca dolarlık sübvansiyonlar ve mali destekler sağlanması öngörülüyor.
Japonya, çip üretimi için 65 milyar dolarlık teşvik paketi sunuyor
Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkeler, çip üretimini kendi sınırları içinde geliştirmek ve olası jeopolitik risklerden kaynaklanabilecek sorunları önlemek için ciddi yatırım ve teşvik paketleri açıklıyor. ABD ve Çin arasında süregelen ticaret savaşları da yerli çip üretiminin stratejik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Japonya’nın bu yeni planı, özellikle en ileri teknolojilere sahip çiplerin seri üretimini mali açıdan desteklemeyi amaçlıyor. Geçen yıl Japonya, çip sektörüne yönelik yaklaşık 13 milyar dolarlık bir destek tahsis edeceğini açıklamışken, bu kez hazırlanan teşvik paketi daha büyük bir ekonomik plana dahil edilerek 22 Kasım’da hükümetin kabine onayına sunulacak. Bu plan kapsamında, önümüzdeki on yıl boyunca çip sektörüne kamu ve özel sektör eliyle toplamda 325 milyar dolarlık bir yatırım çağrısında bulunulacak. Hükümet, bu teşviklerin ekonomik anlamda 1 trilyon dolarlık bir etki yaratmasını bekliyor.
2022 yılında, Japonya’nın son teknoloji çip üretimi konusunda geride kalmasının ardından birçok Japon şirketi bir araya gelerek Rapidus isimli bir girişimi hayata geçirmişti. Rapidus, ABD’li teknoloji devi IBM ve Belçika merkezli araştırma enstitüsü Imec ile kurduğu ortaklıkla 2027’den itibaren Hokkaido adasında 2 nanometre çiplerin seri üretimine başlamayı hedefliyor.