Techinside Google News
Techinside Google News

Japonya, Çin’e bağımlılığı azaltmak için ağır nadir toprak elementlerinde ilk hisseyi aldı

Japonya, dünyanın en büyük üreticisi olan Çin'e olan bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik bir adım olarak, elektrikli araç motorlarında kullanılan mıknatıslar için gerekli olan ağır nadir toprak elementlerine ilk ilgisini elde etti.
- Advertisement -

Japonya, dünyanın en büyük üreticisi olan Çin’e olan bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik bir adım olarak, elektrikli araç motorlarında kullanılan mıknatıslar için gerekli olan ağır nadir toprak elementlerine ilk ilgisini elde etti.

Japon ticaret şirketi Sojitz ve Japonya Metal ve Enerji Güvenliği Örgütü (JOGMEC), ABD tarafından kurulan bir ortak girişim olan Japan Australia Rare Earths aracılığıyla Mart ayı sonuna kadar Avustralya’nın Lynas Rare Earths’üne yaklaşık 200 milyon Avustralya doları (134,7 milyon $) yatırım yapacak. Sojitz Salı günü yaptığı açıklamada, iki Japon kuruluşu olduğunu söyledi.

Anlaşmaya göre Lynas, Batı Avustralya’daki Mount Weld madeninde üretilen disprosyum ve terbiyumun %65’e varan kısmını Japonya’ya tedarik edecek. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na göre bu, Japonya’nın ağır nadir toprak elementlerine yönelik yurt içi talebinin yaklaşık %30’unu karşılayacak. Lynas, önümüzdeki birkaç yıl içinde madenciliğe başlamayı planlıyor. Disprosyum ve terbiyum, EV motorlarının ve rüzgar türbinlerinin boyutunu küçültmek için gerekli olan güçlü neodimyum mıknatısların ısı direncini artırmak için kullanılır. 

Japonya’nın her iki nadir toprak elementinin yıllık toplam tedariki yüzlerce ton

Lynas, Weld Dağı’ndan çıkarılan nadir toprak cevherini, nadir toprak elementlerinin cevherden ayrılarak rafine edildiği ülke dışına taşımayı planlıyor. Şimdiye kadar, ayırma ve arıtma süreçleri Çinli şirketlere yaptırıldı, ancak Lynas, Çin’i atlayan yeni bir tedarik zinciri aracılığıyla Japonya’ya tedarik sağlamayı hedefliyor. Çin şu anda neredeyse tüm ağır nadir toprak üretimini gerçekleştiriyor. 2022’de yıllık küresel nadir toprak cevheri üretimi yaklaşık 300.000 tona ulaştı ve bunun yaklaşık 210.000 tonu veya %70’i Çin’den geliyordu. Özellikle, disprosyum ve terbiyum güney Çin ve Myanmar’da yoğunlaşmıştır. Çin’in bir diğer avantajı da ayrıştırma ve rafinaj işlemlerini kendi sınırları içinde halledebiliyor olmasıdır. Nadir toprak cevherleri, katı çevresel önlemleri gerekli kılan ve maliyetleri artıran radyoaktif maddeler içerir.

ABD ve diğer ülkeler eskiden nadir toprak elementleri üretiyordu, ancak Çin, madencilikten rafine etmeye kadar tüm süreci yöneten entegre bir sistem aracılığıyla küresel bir tekel oluşturdu. 2010 yılında, Okinawa vilayetinin yakınlarındaki tartışmalı sularda bir Çinli balıkçı teknesi ile bir Japon Sahil Güvenlik devriye gemisi arasında meydana gelen çarpışmanın ardından Çin, Japonya’ya nadir toprak tedarikini geçici olarak durdurdu.

Japon mıknatıs üreticilerini çıkmaza soktu. 

Japonya, Çin dışında bir tedarik sağlayabilirse, bu, nadir toprak elementlerinin diplomatik kart olarak kullanılmasına karşı bir önlem olacaktır. Maliyet bir sorun olmaya devam ediyor. Bir Sojitz temsilcisi, Lynas tarafından çıkarılan cevherin kalitesinin yüksek olduğunu ve Japonya’nın operasyonlarının Çinli şirketlerle maliyet açısından rekabetçi olacağını söyledi. Ancak ülkenin entegre seri üretim sistemi ile rekabet etmesi kolay olmayacaktır. Avustralya arzı, iç talebin yalnızca yaklaşık %30’u için yeterli olacak, bu da Japonya’nın kalan %70 için Çin’e güvenmeye devam edeceği anlamına geliyor. JOGMEC, Namibya ve diğer yerlerdeki diğer ağır nadir toprak tedariklerini güvence altına almak için acele ediyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir