Japonya’nın H2-A roketi fırlatıldı ve iniş girişiminde bulunmak üzere aya doğru ilerliyor. Japonya, yeni bir ay misyonu başlattı ve birçok başarısızlığın ve gecikmenin üstesinden gelerek , Dünya’nın en yakın komşusunu daha iyi anlamak için yapılan küresel bir yarışta Hindistan’dan sadece birkaç hafta sonra aya giden beşinci ülke oldu.
Küçük insansız Japon uzay aracı veya H2-A roketi, yerel saatle 7 Eylül günü sabah 8:42’de Japonya’nın güneybatısındaki Tanegashima Uzay Merkezi’nden fırlatıldı ve Pasifik Okyanusu üzerinde uçtu. Ay’ın yörüngesine üç ila dört ay içinde girmesi ve gelecek yılın başlarında iniş yapması planlanıyor.
Japonya Ay’a iniş için bu kez ilk adımı başardı
Roket iki uzay görevini yerine getirecek. Bilim insanlarının evrenin kökenini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak yeni bir X-ışını teleskopu ve gelecekteki aya iniş teknolojisinin temelini oluşturacak hafif, yüksek hassasiyetli aya iniş aracı. Teleskop sabah 8:56’da, aya iniş aracı ise sabah 9:29’da ayrıldı.
Geçtiğimiz yıl yaşanan bir dizi maliyetli hata, fırlatma için riskleri artırdı ve Japonya’nın, özellikle de Hindistan’ın geçen ay aya başarılı bir şekilde ayak basmasının hemen ardından, uzay araştırmalarında önde gelen küresel bir oyuncu olarak konumunu tehdit etti. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndaki (JAXA) yetkililer 7 Eylül günü, fırlatmanın son adımının ardından alkışlayarak rahat bir nefes aldı.
Teleskobun proje bilimcisi Kyoko Matsushita, JAXA’nın fırlatma canlı yayınında: “Endişeyle izliyordum ama teleskop başarılı bir şekilde ayrıldı ve bu beni rahatlattı. Dikkatli bir şekilde izlemeye devam etmemiz gerekecek, ancak ilk adım başarıyla atıldı” dedi.
Geçtiğimiz ay Hindistan, buz şeklinde su tutan, imrenilen bir bölge olan ayın güney kutbunun yakınına robotik bir uzay aracı indirdi. Birkaç gün önce, ülkenin neredeyse yarım yüzyıldır gerçekleştirdiği ilk ay misyonunda bir Rus aracı ayın yüzeyine çarpmıştı. Geçtiğimiz sonbaharda ise Çin, Tiangong uzay istasyonunu tamamladı. Tokyo Üniversitesi Kamu Politikası Enstitüsü’nden uzay politikası uzmanı Kazuto Suzuki, “Bu, Japon uzay topluluğu için bir gerçek anı. Başlatılan yeni teknoloji, dünya ölçeğinde ay araştırmaları için yeni bir ufuk açacak, böylece iniş aracının başarısı Japonya’yı birinci kademe gruba getirecek” dedi. Japonya’nın performansı, Çin ve Rusya’nın ilerlemeleri dikkate alınarak geliştirilen, ülkenin uzaydaki yeni ulusal güvenlik stratejisi göz önüne alındığında da önemliydi. Haziran ayında Japonya, uzay teknolojisini kullanarak savunma yeteneklerini ve bilgi toplama sistemlerini geliştirmek için ilk uzay güvenliği planını kabul etti.