Site icon TechInside
Japonya, Apple ve Google'ı tehdit ediyor! %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Japonya, Apple ve Google’ı daha ağır cezalandırmakla tehdit ediyor!

Google, Apple'ın iMessage'ını herkese açması için AB'ye başvurdu

Nikkei’ye göre Japonya için bu düzeyde bir ceza henüz taslak aşamasında ve eğer önerilen değişiklikler geçerse, bugün uygulama mağazası tekelinin kötüye kullanılmasına verilen yüzde altılık ceza yüzde 20 veya daha fazlasına çıkacak.

Japonya Adil Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan mevzuat, görünüşe göre üçüncü taraf uygulama mağazalarının akıllı telefon ekosistemlerine girmesine izin verme çağrılarına direndikleri için dünya çapında ateş altında kalan Apple ve Google’ı hedef alıyor.

Japonya’daki satışlara uygulanan yüzde altılık bir ceza, Apple ve Google gibi teknoloji devleri için yönetilebilir olsa da; yüzde 20’lik bir ceza, özellikle bu cezaların kara değil, gelire dayalı olması nedeniyle ciddi zararlar verebilir. Ek olarak, tekrarlayan suç işleyenlere yüzde 30’a kadar, yani orijinal yüzde altının beş katına kadar para cezası verilecek.

Referans olarak, Apple genellikle uygulama mağazasındaki satışlardan yüzde 30’luk bir kesinti alıyor; bu, Japonya’nın FTC’sinin uygulayabileceği mükerrer suçlara eşit para cezasına eşit. Yılda 1 milyon dolardan az ciro yapan geliştiriciler için bu Apple mağazası ücreti yüzde 15’e düşüyor.

Google daha esnek ve Google Play Store’daki geliştiricilerin yalnızca yüzde 3’ünden yüzde 15’lik bir kesinti alır, ancak geliştiricilerin geliri 1 milyon doları aştığında kesintiyi yüzde 30’a çıkarır. Japonya’nın tekel ihlalleri nedeniyle artırılan bu cezaları uygulaması halinde bu, Apple ve Google’ın kârlılığını ciddi şekilde etkileyebilir.

ABD’de iki dev, antitröst davaları nedeniyle benzer bir mücadele içinde. Google, ABD’nin her bir eyaletinin yanı sıra Washington DC ve iki bölgeyi kapsayan 700 milyon dolarlık bir davayı halihazırda çözüme kavuşturdu. Apple’a daha geçen ay 15 eyalet ve Adalet Bakanlığı tarafından dava açıldı.

Öte yandan Apple ve Google, her iki şirketin de sahip olmakla suçlandığı uygulama tekellerini ortadan kaldırmayı vaat eden Avrupa Birliği Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) çoktan teslim oldu. Google, DMA’nın açık uygulama ekosistemi gereksinimlerini yürürlüğe girdiğinde zaten karşılamıştı; ancak Apple, internet üzerinden uygulama dağıtımını da içeren büyük değişiklikler yaptı (bu, geliştiricilere bir milyon yüklemeden sonra kurulum başına yalnızca yarım euroya mal oluyor).

Tekelin kötüye kullanılması nedeniyle verilen yüzde 20-30’luk bir para cezasının Apple ve Google’ın yollarını değiştirmesine neden olup olmayacağı belli olmasa da, bu en azından Japonya’ya o tatlı uygulama mağazası parasından daha fazlasını getirebilir ve eğer bu konu gündeme gelirse gelecekteki bir antitröst davasının ödenmesine yardımcı olabilir.

Exit mobile version