Site icon TechInside

James Webb teleskopu yeni görüntüler yakaladı!

Gökbilimciler, daha popüler olarak Halka Bulutsusu olarak bilinen Messier 57’nin bu çarpıcı yeni görüntüsünü yakalamak için James Webb Uzay Teleskopu‘nu kullandılar. Görüntüdeki bulutsu aslında güneş benzeri bir yıldızın parlayan kalıntıları ve merkezinde beyaz cüce olarak adlandırılan yıldızın sıcak çekirdeği bulunuyor.

Görüntüler Perşembe günü uluslararası bir gökbilimci ekibi tarafından yayınlandı. Yüzük Bulutsusu, Lyra takımyıldızından yaklaşık 2.000 ışıkyılı uzaklıkta ve 1779’da keşfedilmiştir. Nesne son derece parlak ve orta boyutlu teleskoplarla görülebilir.


Messier 57 veya M57, dış katmanlarını uzaya fırlatan ve onu gezegenimsi bir bulutsu yapan ölmekte olan bir yıldızdan doğdu. Gezegenimsi bulutsular, bazıları hassas parlayan halkalar, ince bulutlar ve genişleyen kabarcıklar içeren çeşitli şekil ve desenlerde gelir.

Bu şekil ve kalıplar henüz iyi anlaşılmamış kozmik süreçlerin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Havai fişeklerin, içlerinde kullanılan bileşiklere göre nasıl farklı renklere sahip olabileceği gibi, bulutsudaki farklı kimyasal elementler de belirli renklerde ışık yayar. Bu, gökbilimcilerin bunun gibi resimler kullanarak bu nesnelerin kimyasal evrimini inceleyebileceği anlamına geliyor.

Yeni yüksek çözünürlüklü görüntüler, bulutsunun genişleyen kabuğunun karmaşık özelliklerini sergiliyor, ancak hepsi bu değil. James Webb Uzay Teleskobu’nun Halka Bulutsusu projesinin baş bilim adamı Mike Barlow’a göre, merkezi beyaz cüce yıldızının etrafındaki iç bölgeyi de ortaya koyuyorlar.

Exit mobile version