Google, dünyanın pek çok ülkesinde irili ufaklı ofislerle faaliyet gösteriyor ve bu ülkelerdeki kuruluşlara farklı hizmetler satıyor. Bulut servisleri ve internet reklamları Google’ın en büyük gelir kaynağını oluşturuyor. Hatta öyle ki, bazı ülkelerde Google’a verilen reklamlar artık ülkedeki medya kuruluşlarının reklam gelirlerinde büyük düşüşlere neden olabiliyor. Elbette bu ticari faaliyetler için Google’ın söz konusu ülkeye vergi ödemesi bekleniyor. Ancak Google, farklı nedenlerle bu vergi beyanlarında bulunmuyor.
İtalyan hükumeti de şimdi Google’ın eski işlemlerini de inceleme altına alarak şirketin İtalya’da 300 milyon dolarlık vergiyi ödemediğini, yani vergi kaçırdığını açıkladı.
Avrupa Birliği ülkelerinin Google’ı sıkıştırmak için son iki senedir uyguladıkları baskı politikasının bir sonucu gibi görünen bu soruşturmanın bir benzeri de İngiltere’de yapılmış ve Google, İngiltere’de de vergi borçlusu çıkmış, şirket İngiltere’de faaliyetlerine devam edebilmek için vergi dairesi ile 200 milyon dolarlık bir anlaşmaya vararak borcu sildirmişti.
Google’ın İngiltere’deki vergileri, İngiltere’den edindiği gelirin %3’üne denk gelirken, İtalyan hükumeti bu konuda daha acımasız davranmışa görünüyor zira İtalya’dan kazandığı 2 milyar dolarlık gelirin %15’ini vergi olarak ödemek zorunda kalacak.
Prism Skandalı’nın intikamı mı?
Avrupa Birliği üyeleri, ABD hükumetinin teknoloji şirketlerindeki sunucuları denetleyerek dünyadaki herkesi dinlediğinin ortaya çıkmasına neden Prism Skandalı’nda, ABD gizli servisleri ile gönüllü şekilde işbirliği yapan Google’ı Avrupa’da istemediklerini gayrıresmi olarak dile getiriyorlar ve Google’ın Avrupa’daki faaliyetlerini zorlaştırmak için her türlü baskı mekanizmasını kullanıyorlardı. Son vergi cezaları da bu baskının parçası olarak yorumlanıyor.