Site icon TechInside

İsviçre binaları yenilenebilir enerjide öncü oluyor

Benzersiz İsviçre dairesi yalnızca hidroelektrik, güneş ve jeotermal enerjiyle çalışıyor. Bu sürdürülebilir kompleksin inşaatçıları aynı zamanda hidroelektrik santralini daha çevre dostu ve verimli hale getirecek şekilde geliştiriyor.

İsviçre’nin Cham kentindeki Zug Gölü kıyısında açılan Papieri Cham adlı yeni apartman kompleksi, jeotermal, hidro ve fotovoltaik enerji sistemlerinin birleşimi sayesinde karbon nötrlüğüyle övünüyor. İnşaatçılar Cham Group, kompleksin ne kadar enerjiye ihtiyaç duyacağını hesaplamak yerine tam tersi bir yaklaşım benimsedi ve kompleksin kullanabileceği enerjiyi sınırlandırarak karbon nötrlüğü sağlamaya çalıştı.

İsviçre binaları yenilenebilir enerji dönüşümünde rol model

Isınan gezegene karşı koymak için ülkeler, önümüzdeki yıllarda net sıfır emisyona ulaşmak gibi iddialı hedefler belirledi. Bu hedeflere ulaşmak, emisyonlarla mücadeleye yönelik ulusal ölçekli planlamayı gerektirir, ancak bireysel birimler karbon nötrlüğü için çalışmaya başladığında hedef daha ulaşılabilir hale geliyor. En başından beri karbon nötr bir apartman kompleksi inşa etmenin arkasındaki düşünce bu gibi görünüyor. Binalar ahşap-beton kompozitler ve hatta mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş beton kullanılarak yapılıyor.

İnşaatçılar aynı zamanda inşaatın kapladığı alanı minimumda tutmak için İsviçre inşaat malzemelerine güvenirken, inşaatı tamamlamak için kısa ulaşım yollarını kullandıklarından da emin oldu. İlginçtir ki apartman kompleksinin konumu öncü çalışmalarla dolu bir geçmişe sahiptir. 1650’lerde bölgedeki insanların okuma yazma bilmediği bir zamanda, bölgede bir kağıt fabrikası kuruldu. Bu fabrika daha sonra büyük bir kağıt fabrikası haline geldi.

Kağıt fabrikası, 2015 yılında kapatılmadan önce 360 ​​yıl boyunca faaliyet gösterdi. Mekanın geri kalan kısmı tarihi binalar olarak sınıflandırılırken, diğer bölümler apartmanlar, çatı katları, stüdyolar ve çalışma alanlarını kapsayacak şekilde yeniden geliştirildi.  Projenin enerji danışmanı Georg Dubacher, projenin 2.000 watt’lık toplum konsepti etrafında döndüğünü açıkladı. Sistem, İsviçre’nin kişi başına düşen yıllık enerji tüketimini 8.000 watt’tan bu rakamın dörtte birine düşürmeyi hedefliyor.

Papieri tesisinde enerji ihtiyacının yüzde 50’sine kadarını sağlayan fotovoltaik panel kurulumları bulunuyor. Enerjinin yaklaşık yüzde 40’ı yakındaki Lorze Nehri üzerinde çalışan bir hidroelektrik santralinden sağlanıyor. İsviçre binaları yenilenebilir dönüşümünde bu konseptle rol model oluyor.

Exit mobile version