Yaklaşık 10,4 milyon nüfusuyla oldukça küçük ama AB sevkiyat zinciri için önemli olan Kuzey Avrupa ülkesi İsveç’te geçtiğimiz ay başlayan Tesla grevi dalga dalga büyüyor. Kendi ülkelerindeki en büyük özel sektör sendikaları olan Danimarkalı sendika 3F ve Norveçli Fellesforbundet, Tesla’nın tutumuna karşı çıkmak ve İsveç’teki işçilerle dayanışmak için “sempati grevi” yapacaklarını duyurdu.
Danimarka’da çok sayıda sektörü kapsayan 3F sendikası, sempati grevini Ulaştırma kolu ile sınırlandırdı ve sendika başkanı Jan Villadsen, şoförler de dahil olmak üzere limanlardaki nakliye işçilerinin İsveç’e giden Tesla araçlarını boşaltmayacağı veya taşımayacağını duyurdu. Villadsen Salı günü 3F’nin eylemini duyururken “Elon Musk dünyanın en zengin insanlarından biri ve Tesla’nın sahibi olsa da, kendi kurallarını koyamaz” dedi ve ekledi “İskandinav ülkelerinde işgücü piyasasına ilişkin bazı anlaşmalarımız var ve burada iş yapmak istiyorsanız bunlara uymak zorundasınız.”
Norveçli sendika Fellesforbundet’un lideri Jørn Eggum ise yaptığı açıklamada Villadsen’in duygularını yineleyerek Tesla’ların İsveç’e taşınmasını durdurmayı amaçlayan bir boykot başlatacaklarını duyurdu. Eggum, “İskandinav ülkelerinde, iyi örgütlenmiş bir çalışma hayatının önemi konusunda geniş bir mutabakat var,” dedi ve ekledi: “Toplu sözleşme talep etme hakkı [bunun] doğal bir parçasıdır ve Tesla’nın bunun dışında kalmasını kabul edemeyiz.”
3F ve Fellesforbundet’in sempati grevleri, Tesla ile İsveç otomotiv işçileri sendikası IF Metall tarafından temsil edilen çalışanlar arasında bir toplu sözleşme imzalanmaması durumunda sırasıyla 19 Aralık ve 20 Aralık tarihlerinde başlayacak. Tesla’nın araç üretmediği ancak bir dizi tamir ve servis atölyesinin bulunduğu İsveç’teki IF Metall işçileri, Tesla’nın sendika ile pazarlık yapmayı yıllarca reddetmesi olarak tanımladıkları durumun ardından Ekim ayı sonlarından bu yana grevde. IF Metall’in temsil ettiği çalışanlar Tesla’nın kendilerine iyi bir ücret, emeklilik maaşı ya da sigorta garantisi vermediğini iddia ediyor.
Tesla ise uzun zamandır sendikalarla pazarlık yapmayı reddediyor ve CEO Elon Musk örgütlü emek kavramını tümden reddeden bir görüşe sahip. Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan Musk, New York Times DealBook Summit’e verdiği demeçte “Lordlar ve köylüler gibi bir şey yaratan hiçbir şeyi sevmiyorum ki sendikaların da yaptığı budur” dedi ve ekledi: “Sendikaların doğası gereği bir şirkette olumsuzluk yaratmaya çalıştığını düşünüyorum.”
Elon Musk konferanslarda ve partilerde boy gösterirken İsveç’teki sendikalar ise Tesla’yı felce uğratmak için bir araya geldi. İsveçli liman işçileri ithalatı engelleme sözü verdi, elektrikçiler hasarlı Tesla şarj cihazlarında veya araç üreticisinin tesislerinde çalışmayı reddetti, boyacılar ve inşaatçılar Elon’un ürünleri ve mülkleri için çalışmayı reddetti. Hatta posta çalışanları, Musk’ın “delilik” olarak nitelendirdiği bir eylemle, plakalar da dahil olmak üzere elektrikli otomobil üreticisine posta teslim etmemeye karar verdi.