İsrail başbakanı Asya ve Arap Yarımadası’ndaki ülkeleri İsrail ve Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya bağlayan fiber optik kablo gibi altyapı projeleri inşa etme fikrini ortaya attı.
Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail ve Kıbrıs üzerinden Asya’yı Avrupa’ya bağlayacak böyle bir altyapı “koridorunun” mümkün olabileceğinden “oldukça emin” olduğunu söyledi. İsrail’in bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesi durumunda bu tür projelerin gerçekleşebileceğini söyledi. 2020 yılında ABD’nin aracılık ettiği Abraham Anlaşmaları, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki ilişkileri normalleştirdi ve Biden yönetimi, İsrail ile Suudi Arabistan arasında resmi bağlar kurmaya çalışıyor.
Fiber optikte yeni proje fikri
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile görüşmesinin ardından Netanyahu: “Bir örnek ve en belirgin olanı fiber optik bağlantıdır. Bu en kısa, en güvenli, en ekonomik yol” dedi. İsrail liderinin konuşması, hem İsrail hem de Kıbrıs’ın ekonomik bölgelerinde önemli doğal gaz yataklarının keşfedilmesinin ardından enerji konusunda artan işbirliğinin bir parçası olarak Kıbrıs ve Yunanistan ile önerilen enerji bağlantılarının bir uzantısı.
Netanyahu, kendisi ve Christodoulides’in, İsrail’i Kıbrıs ve Yunanistan’a bağlayan Avrasya Ara Bağlantısı olarak bilinen ve hem İsrail hem de Kıbrıs için bir enerji tedarik yedeği görevi görmeyi amaçlayan 2.000 megavatlık deniz altı elektrik kablosu planlarını hayata geçirmek istediklerini yineledi. Netanyahu: “Gücün daha ideal şekilde kullanılmasına olanak tanıyan veya kendi ülkenizde bir başarısızlık olduğunda size güç verebilecek diğer güç kaynaklarına bağlanmak istiyorsunuz. Bu, ciddi olarak tartıştığımız bir konu ve başarmayı umuyoruz” dedi.
Bir diğer enerji bağlantısı, Kıbrıs’ın hem İsrail hem de Kıbrıs’tan gelen açık deniz doğal gazını, elektrik jeneratörleri için yakıt olarak kullanılacak veya potansiyel olarak gemiyle ihraç edilmek üzere sıvılaştırılacağı Doğu Akdeniz ada ülkesine taşıyacak bir boru hattı inşa etme önerisini içeriyor. Christodoulides, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı dikkate alındığında Avrupa’nın enerji çeşitlendirmesi ihtiyacı göz önüne alındığında, Kıbrıs ve İsrail’in gaz boru hatları ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) işleme tesisleri de dahil olmak üzere projeler aracılığıyla Doğu Akdeniz havzasını Avrupa’ya bağlayan “güvenilir bir enerji koridoru” geliştirmek istediklerini söyledi.
Netanyahu, hükümetinin, komşu ülkelerdeki yangınları söndürmeye yardımcı olmak için uçak ve diğer teknolojilerin gönderilebileceği Kıbrıs’ta bölgesel bir yangınla mücadele merkezi oluşturma yönündeki Avrupa kararını tamamen desteklediğini söyledi.