Aralarında Atresmedia, EGEDA, Mediaset ve Telefonica’nın da bulunduğu medya şirketlerinin fikri mülkiyet haklarının ihlal edildiği iddiasıyla açtığı davada, Telegram’ın İspanya’daki kullanımı bugünden itibaren geçici olarak durdurulacak. Audencia Nacional (özel yetkili yüksek mahkeme) Hakimi Santiago Pedraz, iddialar soruşturulurken Telegram’ın İspanya’daki hizmetlerini engellemeyi kabul etti. Mahkeme, Telegram’ın hizmetlerini engellemenin cep telefonu sağlayıcılarının sorumluluğunda olacağını söyledi.
Yargıç, Telegram’ın bir işletme olarak kayıtlı olduğu Virgin Adaları’ndaki yetkililerin Temmuz 2023’te mahkemenin bilgi talebine yanıt vermemesi üzerine bu kararı verdi. Cuma günkü kararında yargıç, kendisini bu ‘ihtiyati tedbiri’ almaya iten şeyin işbirliği eksikliği olduğunu söyledi. Yargıç ayrıca kararın ‘gereklilik, uygunluk ve orantılılık’ ilkelerini karşıladığını da belirtti ve “Kınanan eylemlerin tekrarlanmasını engelleyebilecek başka hiçbir önlem mevcut değil” diyerek engelleme kararı alındığını duyurdu.
Tüketici hakları grubu Facua kararı orantısız olmakla eleştirerek, platformun milyonlarca kullanıcısına ‘büyük zarar’ vereceği uyarısında bulundu. Facua’nın genel sekreteri Rubén Sánchez yaptığı açıklamada, “Sanki telif hakkı ile korunan içeriği yasadışı olarak barındıran web siteleri olduğu için interneti kapatmışlar gibi bir eylem” dedi.
Facua, telekom şirketleri mahkeme kararını kabul etmek zorunda olduğu için Telegram mesajlaşma servisinin ‘önümüzdeki saatlerde veya günlerde’ aşamalı olarak engellenmesini bekliyor. Soruşturmanın 29 Eylül’e kadar, en fazla altı ay sürmesi bekleniyor.
2013 yılında Rus kardeşler Nikolai ve Pavel Durov tarafından yaratılan Telegram, kullanıcıların içerik yayınlamak için kendi kanallarını kurmalarına da olanak tanıyan şifreli bir mesajlaşma platformu. Rekabet gözlemcisi CNMC’ye göre, Telegram İspanya’da en çok kullanılan dördüncü mesajlaşma hizmeti. CNMC tarafından yapılan ankete katılan İspanyolların yaklaşık %19’u Telegram kullandıklarını belirtiyorlar.
Dubai merkezli Telegram, 900 milyondan fazla abonesiyle WhatsApp’ın en kayda değer rakiplerinden birisi olarak görülüyor. 2013 yılında Nikolai ve Pavel Durov tarafından kurulan Telegram, özellikle hükümetlerden gelen veri taleplerini dolambaçlı yollara sokarak geciktirmesi veya hiç yanıt vermemesi ile tanınıyor. Firma geçtiğimiz hafta tahvil satışı yoluyla 330 milyon dolar nakit akışı sağlamayı başarmıştı. Buna karşın, firmanın yasa dışı ürün ve servislerin pazarlanmasında yoğun olarak kullanıldığı iddiaları da mevcut.