Her ne kadar yazın en sıcak günlerinde olsak ve şirketlerin çoğu doğal olarak durgun bir dönemden geçiyor olsa da Kaspersky Lab’ın uzmanları istenmeyen e-postalarla finansal kimlik avcılığında önemli bir artış olduğunu tespit ettiler. Tanınmış bankalar, ödeme hizmetleri, çevrimiçi mağazalar ve benzeri kurumların adlarını kullanan dolandırıcılık amaçlı e-postaların sayısında yüzde 7,9 oranında bir artış gerçekleşti. Bu tür mesajlar tüm kimlik avcılığı mesajlarının yaklaşık yüzde 42’sini oluşturuyor. Tüm ödeme sistemleri arasında siber suçlular en fazla PayPal’a ilgi gösterdi: bu hizmet ile ilgili referanslar, kimlik avcılığı önleme programlarından gelen uyarıların sayısında oldukça büyük bir artışı tetikledi.
Toplam e-posta trafiğinde istenmeyen e-postaların oranı Temmuz ayında yüzde 2,2 artarak yüzde 67’ye yükseldi. ABD yine, istenmeyen e-postaların “lider” kaynak ülkesi olmayı sürdürdü: dünyadaki tüm istenmeyen e-postaların altıda biri (yüzde 15,3) bu ülkeden gönderildi. Tüm istenmeyen e-postaların yüzde 5,6’sının kaynağı olan Rusya uzun süredir bulunduğu ikincilik koltuğunu korudu; ancak bu oran Haziran ayına göre yüzde 1,4 puan düştü. Dünyadaki tüm istenmeyen e-postaların yüzde 5,3’ünün üreticisi olan Çin, listenin üçüncü sırasında.
İstenmeyen e-postaların konularına bakacak olursak, uzun süren sıcak yazın bıraktığı izleri görüyoruz. İnternetin özellikle Rusya segmentinde, güneşten koruma ve sıcakla mücadele ögelerinin reklamlarını yapan istenmeyen e-postaların sayısında bir artış görüldü. Yine Temmuz ayında Kaspersky Lab’ın uzmanları, klimalar, fanlar, pencereler için güneş perdeleri, şişelenmiş su ve güneş gözlükleri gibi yaz mevsimi ile ilgili çeşitli ürünler öneren istenmeyen e-postaların sayısında da bir artış belirledi.