Bu aşamada çalışanları seçmek konusu büyük önem kazanıyor. Firmanın hem kabiliyetlerini hem de prestijini arttıracak doğru çalışanları bulmak o kadar da kolay bir iş değil. Yöneticilerin, doğru adayları belirlemek için bazen günler, haftalar süren, yorucu saatler boyunca adaylarla uzun uzun diyaloğa girmeyi gerektiren mülakat süreçlerinden geçmek zorunda kalmaları, iş dünyasının acı bir gerçeği.
Ancak artık bu yorucu süreci, biraz daha rahatlatacak yeni bir enstrüman var: Video mülakatlar…
İş verenlerin, çalışan adayları ile video üzerinden mülakat düzenlemesi, hem iş yerindeki değerli toplantı odalarının, çalışma alanlarının adaylarla meşgul edilmesini önlerken hem de yöneticilerin değerli zamanlarını, adayların ağırlanması, karşılanması, misafir edilmesi, mülakata hazır hale gelmeleri, mülakatın bitirilmesi noktası gibi uzun ve zaman alıcı süreçlerden kurtaran olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Video mülakatlar sayesinde firmalar, aynı şehirde/aynı ülkede bulunmayan ancak poziyon için doğru kişi olacak, doğru adaylara ulaşmak için de ekonomik bir fırsat yakalamış oluyorlar. Başka şehirde, başka ülkede yaşayan adayları mülakata çağırmak, aynı zamanda önemli ve pahalı bir lojistik problem olduğundan, çoğu şirketin önemli iş pozisyonları için, aynı şehirde yaşayan adayalarla “muhtaç” kaldığını da gözden kaçırmamak lazım. Oysa, video mülakat sayesinde, firmalar ellerindeki açık pozisyonlar için, şehir veya ülke değiştirmeye gönüllü, üstelik de pozisyon için son derece doğru adaylara kolayca ulaşma imkanına kavuşuyorlar.
Üstelik, bir adayın, mobilden veya masa üstünden, video konferans gerçekleştirebiliyor olması da, günümüz iletişim teknolojilerine hakim olduğunu ortaya koyan, müşterilerinizle çok daha kolay iletişecek, şirket içindeki süreçlere çok daha kolay uyum sağlayabilecek bir aday olduğunu da ortaya koyacaktır.
Elbette dev bir şirket, kendine CEO ararken, video mülakat yapacak değil. Ancak, orta seviye yöneticiler ve hatta alt seviye uzmanları, ilk aşama mülakat için şirket merkezine çağırmak yerine onlarla önceden bir video mülakat yapmanın, şirketlerin yöneticileri için büyük bir zaman ve emek tasarrufu sağlayacağını görmezden gelmeyelim. Dolayısıyla, artık her İK yöneticisinin, sık sık mülakat yapan her şirket yöneticisinin kendine bir de Skype veya Periscope hesabı açması zorunlu olacak gibi görünüyor.