İş sürekliliği, felaket kurtarma ve iş dayanıklılığı aynı şeyler değil. Ancak birbirleriyle ilişkili diyebiliriz. İş sürekliliği, siber saldırı veya kesinti durumunda operasyonları sürdürmeye yönelik süreç odaklı bir yaklaşımdır. Bu çözümler, tüm işletmeyi kapsar: süreçler, varlıklar, çalışanlar ve daha fazlası. Yalnızca BT altyapısına ve iş sistemlerine odaklanmaz.
İş sürekliliği çözümleri
İş dayanıklılığı, kriz yönetimi ve iş sürekliliğini kapsar. Bir organizasyonun karşılaşabileceği her türlü riske yanıt vermeyi gerektirir. İş sürekliliği çözümleri ile bir organizasyon, esasen sürekli olarak “beklenmeyeni bekleme” durumundadır. Bu, birden fazla tesisi veya bölgeyi etkileyebilecek uzun süreli olaylar da dahil olmak üzere, kesintilerle başa çıkmak için sürekli olarak hazırlık yapmak anlamına geliyor.
Felaket kurtarma, özellikle kesintiden sonra kuruluşun BT altyapısının ve iş sistemlerinin nasıl geri yükleneceğine odaklanır. İş sürekliliğinin bir unsuru olarak kabul ediliyor. Örneğin, bir iş sürekliliği planı (BCP) birkaç felaket kurtarma planı içerebiliyor. İş sürekliliği çözümleri, felaket kurtarma planları ile desteklenmelidir.
Bir iş sürekliliği stratejisi, kesintiden sonra operasyonlar için uygulanacak kurtarma planlarının özeti niteliğinde. “İş sürekliliği stratejisi” genellikle “iş sürekliliği planı” ile birbirinin yerine kullanılıyor. Her ikisi de daha geniş hedefleri, yasal ve düzenleyici gereklilikleri, personeli ve hatta işletmenin müşterilerini ve ortaklarını dikkate alır. İş sürekliliği çözümleri bu hedefleri karşılamak için gereklidir.
Ürün tedarik zincirlerindeki ve müşterilere yönelik kritik hizmetlerdeki kesintiler, satışları ve geliri doğrudan etkileyebiliyor. Planlanmamış kesintilerden kaynaklanan kesintiler, bir işletmenin operasyonları onarmaya ve daha önce tanımlanmamış tehditleri azaltmaya çalışması nedeniyle daha yüksek maliyetlere de yol açabiliyor.