Sosyal medyada iletişim kuruyoruz, sosyalleşiyoruz, arkadaşlarımızı buluyoruz, etkinlik düzenliyoruz, fotoğraf alışverişi yapıyoruz, üzüntümüzü, sıkıntımızı paylaşıyoruz, bir markayı çok seviyorsak burada ilan ediyoruz, bir firma ile sorun yaşıyorsak yine burada öfkemizi dile getiriyoruz, satın alma eğilimlerimizi yönlendiriyoruz ve tabi ki iş hayatımızı da sosyal mecralarda yönetiyoruz.
İş bulmanın kolay yolu Secretcv.com hayatımızı yönlendiren sosyal medya kavramını iş hayatı ve insan kaynakları özelinde ele aldı. Araştırmanın özet sonuçlarına göre;
- Artık firmaların yüzde 85’inin kurumsal sosyal medya hesapları var.
- Firmaların yüzde 80’i işe alacağı adayın sosyal medya hesaplarını inceliyor. En fazla izledikleri sosyal medya hesabı ise facebook.
- Instagram da artık İK sahnesinde yerini aldı, firmalar adayların Instagram hesaplarını da inceliyor.
- Firmalar hala en çok adayların “sosyal medyada kullandığı dile ve yayınladığı içeriğe” bakıyor.
- Adayların “mesleki birikimlerini paylaşmasını” firmalarda olumlu etki uyandırırken “çalıştığı şirket ya da çalışma arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunması” olumsuz etki uyandırıyor.
- Adayların yüzde 65’i firmaların kendi hesaplarını incelediğini düşünüyor.
- Adaylar, yüzde 25 oranıyla firmaların “insan kaynakları politikalarıyla ilgili bilgi paylaşmasını” önemsiyor.
- Adayların yüzde 42’si çalıştıkları firmanın kampanya ve duyurularını paylaşıyor.
- 3 yıl öncesinde yapılan araştırmaya göre sonuçlarda yüzde 20-30 artış olduğu gözlemleniyor.
Firmaların yüzde 80’i işe alacağı adayları sosyal medyada takip ediyor
Ankete katılan 550 firma arasında 1 Haziran-6 Temmuz 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına baktığımızda firmalarından aday seçerken ve işe yerleştirme yaparken sosyal medyayı kullandığını görüyoruz. Firmaların yüzde 80’i işe alacağı kişinin sosyal medya hesaplarını inceliyor. En çok izledikleri sosyal medya hesapları ise yüzde 49 ile Facebook, yüzde 33 ile Twitter, yüzde 20 ile Linkedin ve yüzde 9 ile Instagram.
“Firmalara adayların hangi paylaşımları siz de olumlu etki uyandırıyor?” diye sorduğumuzda yüzde 30 ile “mesleki birikimlerini paylaşması” cevabını aldık. Adayın üye olduğu sosyal ağın tüm özelliklerini bilmesi ve hesaplarını bilinçli kullanması ise yüzde 22 ile ikinci sırada yer aldı. Adayların özel hayatını gözler önüne sermeden, kısıtlı bilgi ve fotoğraf paylaşması ile sivil toplum örgütlerine yardım eden içerik paylaşması seçenekleri yüzde 15 ile üçüncü sırada yer alırken; genel bilgilerinin güncel olması ve firmanın sosyal medya sayfalarını beğenmiş olması diğer önemli unsurlar arasında yer aldı.
Firmalarda olumsuz etki uyandıran paylaşımların başında ise yüzde 29 ile çalıştığı şirket ya da çalışma arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunması yer alıyor. Çalıştığı şirketin kurumsal kimliğine zarar verecek içerik paylaşımlarında bulunması yüzde 22 ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada yüzde 20 ile dini inancını ve siyasi görüşünü açık açık belli eden paylaşımlar yapması bulunuyor. Firmalar ayrıca adayların, mesai saati içinde çok sık mesaj ve fotoğraf paylaşmasından ve paylaştığı fotoğraflarda özel hayatını deşifre etmesinden rahatsız oluyor. Yukarıdaki sonuçlarda da desteklendiği gibi firmalar, adayların özel hayatlarını görmek yerine iş hayatlarıyla ilgili paylaşımları görmek istiyor.
“Firmalara çalışanlarınızın sosyal medyada kurum hakkında yapacakları yorumları engellemek ya da kontrol altına almak için sosyal medya kuralları hazırladınız mı?” diye sorduğumuz da ise sadece yüzde 17’sinden evet yanıtını aldık. Ancak firmaların yüzde 39’u bu uygulamayı yapmak istediklerini belirttiler.