Geçmişte bunu kağıt kalemle yapıyorken artık çoğunlukla cep telefonları ve tabletler üzerinden yapıyoruz.
Not alma işlevini yerine getirebilmek için çok çeşitli uygulamalar var. Bunlar ücretli ve ücretsiz, kullanım amacı, kullanım şekli gibi parametrelerle çeşitlendirebiliyor. Bu yazıda da çeşitli amaçlar üzerinden ücretli ve ücretsiz en popüler not alma uygulamalarını ele alacağız.
Apple Notlar
Apple’ın varsayılan not alma uygulaması, etiketleme, şifre koruması ve işbirliği gibi özelliklerle son yıllarda şaşırtıcı derecede sağlam hale geldi. Ayrıca, iPad’in kilit ekranında not alabilmek gibi diğer uygulamaların alamadığı özel Apple cihaz ayrıcalıklarına da sahip. Yalnızca Apple cihazlarını kullanıyorsanız, başka bir yere bakmanıza gerek olmayabilir.
- Fiyat: Ücretsiz, iCloud depolama alanına sayılır
- Nerede kullanılabiliyor: iOS, MacOS, iCloud.com
Google Keep Notlar
Google’ın not alma uygulamasını gözden kaçırmak kolay, ancak ters kronolojik düzeni etrafındaki en hızlı ve en basit çözümlerden biri. Google Asistan entegrasyonu Nest hoparlörlerle de iyi çalışıyor ve zengin metin biçimlendirmesi yakında geliyor.
Microsoft OneNote
Microsoft Word’ün Diehard hayranları, metin, çizim ve ses kayıtları ile dolu not defterleri oluşturmanıza olanak tanıyan OneNote’un şerit odaklı arayüzünü beğenebilir.
- Fiyat: Ücretsiz fakat Ink Replay ve Math Researcher gibi bazı özellikler Microsoft 365 gerektiriyor.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS, Android, Windows, Mac, web
Evernote
Bir zamanlar harika bir not alma uygulamasının ne olabileceğine dair poster çocuğu olan Evernote’un en iyi özelliği, çevrimiçi bilgi yakalamak için sayısız yol sunan web kesme makinesi. Bazı uzun süreli kullanıcılar deneyimin kötüleştiğini ve son sahiplik değişikliklerinin geleceği hakkında ek ihtiyatlılığa yol açtığını söylüyor.
- Fiyat: Yükleme sınırlamaları ve not boyutu ile iki cihaza kadar ücretsiz. Ücretli planlar ayda 15 dolardan başlar.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS, Android, Windows, Mac, web
Notion
Bu popüler uygulama, güçlü tablo ve grafik yapma yeteneklerinin yanı sıra birbirine bağlı sayfaların dallanma yollarıyla notlarınızı bir web sitesi gibi yapılandırmanıza olanak tanıyor.
- Fiyat: Bireyler için ücretsiz, küçük gruplar için aylık 10$ ve dosya yükleme sınırı yok. AI özellikleri ekstra ayda 10$.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS, Android, Mac, Windows, web
Obsidian
Bu uygulama, Notion’a benzer derinlemesine, birbirine bağlı notlar sunuyor, ancak Cloud-first olmak yerine, Obsidian notları bilgisayarınızdaki bir klasörde depolar ve onları senkronize etmekten sizi sorumlu tutuyor. Sonuç, hızlı, çevrimdışı güler yüzlü bir not alma uygulaması ve öğrenme eğrisi çoğundan daha dik kalsa da, kullanıcı tarafından oluşturulan eklentiler aracılığıyla sonsuz derecede genişletilebilir bir uygulama.
- Fiyat: Bireysel veya ticari olmayan kullanım için ücretsiz. Obsidian’ın resmi senkronizasyon hizmeti ayda 10 dolara mal oluyor.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS, Android, Windows, Mac, Linux
Devonthink
Veri içe aktarmaya vurgu yapan ağır hizmet tipi bir not alma uygulaması olan Devonthink, dahili notları ve harici belgeleri arayabiliyor, sıralayabiliyoe bir veritabanında birleştiriyor. Pro sürümü tarayıcınızla bile entegre olabilir ve e-postanızı arşivleyebilir. Bu, en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için kendi e-kitabıyla birlikte gelen türden bir uygulama.
- Fiyat: Standart için 99$, Pro için 199$ (tek seferlik satın alma), artı iOS için 50$.
- Mevcut: Mac ve iOS
NotePlan: Daha güzel bir Obsidian gibi, NotePlan notlarınızı yerel Markdown dosyaları olarak saklar ve aralarında bağlantılar oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca eklentileri ve temaları var ve iCloud aracılığıyla senkronize ediliyor.
Bear Notes
Güzel tasarımıyla sevilen Bear Notes, kullanıcıların benzer not setlerini yüzeye çıkmalarına yardımcı olan ayrıntılı bir etiketleme sistemi için geleneksel klasörleri de takas ediyor. Bir dizi arama seçeneği, Markdown sözdizimi desteği ve basit dışa aktarmalar, onu Apple’ın varsayılan not defterinden biraz daha çalışkan yapıyor.
- Fiyat: Ücretsiz indirilebilir, iCloud yedeklemeleri ve ekstra özellikler için aylık 3$.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS ve Mac
Taslaklar
Bu saygıdeğer bağımsız uygulama, fikirleri olabildiğince çabuk kaydetmekle ilgili. Her açtığınızda yeni bir not oluşturuyor ve kenar çubuğu, panonuza kopyalamaktan Dropbox veya Google Dokümanlar gibi diğer hizmetlerde tasarruf etmeye kadar sayısız dışa aktarma seçeneği sunuyor. Tek not alma uygulamanız olmasa bile, kullanışlı bir tamamlayıcı olabilir.
- Fiyat: Ücretsiz fakat ekstra özellikler için aylık 2 dolarlık abonelik gerektiriyor.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS ve Mac
Not
Bu uygulamada vurgu, yazarken kayıt yapmanızı sağlayan ve her satırın yanına bir zaman damgası yerleştiren sese doğrudan yapılıyor. Bu, o anda ne söylendiğini duymak için zamana dokunabileceğiniz anlamına geliyor.
- Fiyat: Ücretsiz fakat ekstra özellikler için aylık 5 dolarlık abonelik gerektiriyor.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS ve Mac
Roam Research
Olağandışı ancak bazı çevrelerde sevilen Roam’daki her satır, not defterinizdeki diğer herhangi bir satıra geri dönebilen bir madde işareti. Daha sonra yaptığınız tüm bağlantıları gösteren bir grafik görünümünde her şeyi görebilirsiniz.
- Fiyat: Bir aylık ücretsiz deneme ile aylık 15$.
- Nerede kullanılabiliyor: iOS, Android, Windows, Mac, Linux
SimpleNote
WordPress’in yapımcılarından SimpleNote, tüm cihazlarınızda senkronize edilen düz metin notlarının ters kronolojik bir listesini sunuyor. Çevrede etiketler, kontrol listeleri ve klavye kısayolları gibi birkaç ekstra özellik bulacaksınız, ancak bu gerçekten tamamen minimalizmle ilgili.