Site icon TechInside

Inveo Portföy’den geleceğin teknolojilere yatırım aracı

Teknolojinin yarattığı değer kendi hacminin çok üzerinde. Euler Hermes’in rakamlarıyla 2021’de 550 milyar doların üzerine çıkan elektronik pazarının 2022’de yüzde 9 büyüme ile 600 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Bunun önünde çeşitli riskler var; sonuçları yıl sonunda göreceğiz. Oysa Apple’ın piyasa değeri 3 Ocak’ta 3 trilyon doların üzerini gördü ve Apple bunu başaran ilk şirket oldu. Ben bu yazıyı yazarken şirketin piyasa değeri, 2,87 trilyon dolardı. Bu rakam, Türkiye gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık dört katı.

Bu girizgâhı, Inveo Portföy’ün yeni ürünü Inveo Portföy Teknoloji Değişken Fon için yapıyorum. Ancak Inveo’nun yeni fonu, gelecek için daha fazla katkı sağlayacak sektörlere odaklanıyor. Bilişim listede var ama biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, medikal, savunma, havacılık ve uzay teknolojileri bana daha dikkat çekici görünüyor. Bu değerden pay almak için Türkiye’nin bu alanlarda lider şirketler çıkarması gerekiyor.

    
    

Buradaki değer denklemini anlamak için olumsuz bir örneğe de göz atmakta yarar var. Daha önce siber güvenlik harcamaları ile siber saldırıların ekonomisi arasındaki ilişki, bahsettiğim dengeyi ortaya koyuyordu. Birkaç yüz milyar dolarlık siber güvenlik yatırımı yapılırken siber saldırıların maliyeti 6 trilyon dolar civarınndaydı. Yatırımlar artarken ekonomi 7 trilyon dolara doğru büyüyor. Bunun benzerinin olumlu tarafta yaşanması, bu tür fonların değerini artırıyor.

Inveo Portföy Genel Müdürü Halim Çun’un “Teknolojik değişim ve dijital dönüşümle ilgili alt yapı çalışmalarımızın yanı sıra bir süredir takip ettiğimiz sektörler ve yatırım fırsatlarıyla ilgili de kısa zaman içinde harekete geçmiş olacağız” şeklindeki sözleri, Inveo’nun kendi içinde de teknoloji yatırımı ve teknoloji ile değer yaratmanın ikili sistemin kurma konusunda iyi bir örnek oluşturacağını düşündürüyor. Buna eşlik etmesi planlanan fon çeşitlilliği de yeni dünyanın bir gereği.

Dünyadaki teknolojik değişimlere öncülük eden ve uluslararası piyasalarda işlem gören şirketlere yatırım yapma fırsatı sağlayan Inveo Portföy Teknoloji Değişken Fon (IRT), Inveo Portföy’ün 2021 yılında yapılan isim değişikliği sonrası yatırım fon çeşitliliğini arttırmaya adımlarının bir yenisi. Şirket daha önce Gedik Portföy Yönetimi adını taşıyordu.

Yeni fon, global fırsatlarla portföyünü çeşitlendirmek isteyen yatırımcılara başta bilişim, biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, medikal, savunma, hava ve uzay teknolojileri sektörlerinden olmak üzere teknolojik ilerleme sağlayan ve yeni teknolojiler geliştiren şirketlerin hisse senetleri, borçlanma araçları gibi sermaye piyasası ürünlerine yatırım yapma kolaylığı sağlıyor. Inveo Portföy tarafından yönetilen fon, birden çok yabancı teknoloji şirketine yatırım yapma fırsatı sunuyor.

TEFAS’ta IRT kodu ile işlem gören Inveo Portföy Teknoloji Değişken Fon’a Gedik Yatırım’ın yanı sıra yatırımcının hesabının olduğu TEFAS’a üye diğer fon dağıtım kuruluşları aracılığı ile de yatırım yapılabiliyor.

Inveo Portföy’ün 2011’den bu yana yönettikleri küresel ekonominin dev şirketlerine yatırım yaptığını söyleyen Inveo Portföy Genel Müdürü Halim Çun, “Teknoloji Değişken Fon deneyimli araştırma kadromuzun desteği ve profesyonel portföy yöneticilerimizin uzmanlığında dünyayı yöneten ve geleceğin ekonomisini şekillendirecek çok sayıda yabancı teknoloji şirketine tek bir fon ile yatırım yapma fırsatı sunuyoruz. “ diyor.

Çun, Inveo Portföy olarak, G-20 Ülkeleri Yabancı Hisse Senedi Fonu ile yatırımcılarına başarılı bir performans sağladıktan sonra bu tecrübelerini yaygınlaştırmak istediklerini söylüyor. Çun’un “Kurulan yeni fonun teknoloji sektörüne ilgi duyan, portföyünü yurtdışı borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçları ile çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar tarafından tercih edileceğini öngörüyoruz. Teknoloji Değişken Fon, birikimlerini değerlendirirken orta-uzun vadede küresel teknoloji sektörünün gelişimine ortak olarak getiri elde etmeyi hedefleyen yatırımcıların tercihi olacaktır” şeklindeki sözleri, bu sektörlerdeki Türk şirketlerine de finansman modellerini kurma konusunda yön gösteriyor. Tabii bunun için ileri teknoloji geliştirme konusunda lider olmak gerekiyor.

Exit mobile version