Interpol tarafından düzenlenen ve Arnavutluk’tan Avustralya’ya kadar 55 ülkeyi kapsayan Synergia Operasyonu kapsamında 1.300’den fazla kötü niyetli sunucu tespit edildi. Yapılan incelemelere göre bunların yüzde 70’inden fazlasının kimlik avı, kötü amaçlı bankacılık yazılımları ve fidye yazılımlarını destekleyen komuta ve kontrol altyapısının (C2) bir parçası olarak kullanıldıkları açıklanıyor Geri kalanlar ise hala soruşturma altında.
Tam olarak nerede olduğu belirtilmese de, operasyon kapsamında tespit edilen ve çökertilen kimlik avı, kötü amaçlı bankacılık yazılımları ve fidye yazılımlarını destekleyen komuta ve kontrol altyapısının çoğu Avrupa’da bulunuyordu. Tutuklanan şahısların büyük çoğunluğu yani toplam 31 kişinin 26’sı, yine Avrupa’da yakalandı.
60 farklı kolluk kuvvetinin 30 mülkte arama yaptığı operasyonun ardından Interpol’ün hedefinde 70 şüpheli daha bulunuyor. Interpol yayınladığı açıklamada Synergia Operasyonunun “sınır aşan siber suçlarda açık bir büyüme, tırmanma ve profesyonelleşme” gözlemledikten sonra başlatıldığını ve bu büyümenin koordineli eylemi gerektirdiğini söyledi.
Interpol Siber Suçlar Direktörlüğü Müdür Yardımcısı Bernardo Pillot, “Çok sayıda ülke ve ortağın ortak çabalarıyla elde edilen bu operasyonun sonuçları, dijital alanı koruma konusundaki sarsılmaz kararlılığımızı göstermektedir” dedi ve ekledi: “Kimlik avı, bankacılık kötü amaçlı yazılımları ve fidye yazılımı saldırılarının arkasındaki altyapıyı ortadan kaldırarak, dijital ekosistemlerimizi korumaya ve herkes için daha güvenli, daha güvenli bir çevrimiçi deneyime bir adım daha yaklaşıyoruz.”
Group-IB CEO’su ve kurucu ortağı Dmitry Volkov ise “Synergia Operasyonu küresel kolluk kuvvetlerinin, ulusal siber polis güçlerinin ve özel sektörün sinerjisinin çok önemli olduğunu göstermiştir” dedi ve ekledi: “Birlikte kolektif bir cephe oluşturuyor, siber istihbaratı ve siber suçlarla mücadele için en iyi uygulamaları paylaşıyoruz. Bu yaklaşım, işbirliğinin ve etkili veri paylaşımının siber suçların küresel etkisini azaltmada oynadığı önemli rolü vurgulamaktadır.”
Bu açıklamalar, Interpol’ün Amerika kıtasında kısa süre önce gerçekleştirdiği ve yetkililerin dolandırıcılık çağrı merkezlerini doldurmak amacıyla insan kaçakçılığına karşı yürüttüğü mücadelenin bir parçası olarak yüzlerce kişinin tutuklandığı Turquesa V Operasyonu’nun hemen ardından geldi. Güney Amerika ve Orta Doğu bu suç faaliyetinin yoğun olarak görüldüğü yerler olarak ortaya çıkarken, geçmişte Güneydoğu Asya bu tür modern köleliğin merkezinde yer alıyordu.