Intel’in bu hafta duyurmak üzere hazırlandığı Loihi isimli işlemcisi nöromorfik bir işlemci olarak, yapay zeka alanında bir devrim yaratabilir. Nöromorfik işlemciler, aslında insan beyninden ilham alarak yaratılmış, geçmişte kullanılmış ancak unutulmuş bir işlemci modeli.
Teknoloji tarihinin tozlu raflarını karıştırdıkça çok ilginç çalışmalar ortaya çıkabiliyor. Bugün kullandığımız dokunmatik ekranlı telefonların, tabletlerin ilk defa 30 yıl önce ortaya çıktığını ancak pratik kullanım alanı bulamadığı için unutulduğunu çoğumuz hatırlamıyoruz.
Aynı şekilde, bugün üzerine milyarlarca dolar akıtılan ve tüm dünyayı kökünden değiştireceğine inanılan yapay zeka teknolojisinin en büyük handikapı durumunda olan modern CPU’ların ve GPU’ların alternatifi olarak, unutulmuş nöromorfik işlemci teknolojisi ön plana çıkacak gibi görünüyor.
Intel şimdi bu unutulmuş teknolojiyi raflardan çıkarıp yeniden hayata geçirmek için hazırlanıyor. Nöromorfik işlemciler, bugünkü modern işlemcilere göre 1000 kat daha az enerji ihtiyacıyla öne çıkıyorlar. Çalışmak için de elektronların 1 ve 0 değerlerini aldığını klasik CPU’lar yerine gönderdikleri sinyale bir ağırlık atıyorlar. Ayrıca, işlemler tek bir merkezden kontrol edilmediği için, gelen işlem emirleri sıraya girerek kuyruk oluşturmuyor. Bu da yapay zeka gibi yüklü işlem gücü isteyen uygulamaların rahatlamasını sağlıyor.