Techinside Google News
Techinside Google News

Intel otomotiv endüstrisinde iddialı!

Çip devi Intel tarafından önerilen bütünsel araç yaklaşımı, yeni nesil otomobil üreticilerinin kârını artırabilir
- Advertisement -

İş modelleri ve tedarik zincirlerinden yapay zekâ da dahil olmak üzere heyecan verici yeni araç içi deneyimlere kadar otomotiv endüstrisinin neredeyse her alanında önemli dönüşümler yaşanıyor. Ne yazık ki otomobil üreticileri için bu değişiklikler, özellikle yüksek performanslı yapay zekâ özellikli çip üzerinde sistemlerin (SoC’ler) ve elektrikli araçlar (EV’ler) için her zamankinden daha büyük ve daha pahalı pillerin maliyeti düşünüldüğünde, genellikle ciddi maliyet artışlarına sebep oluyor. Intel ise bu maliyetleri azaltabileceği görüşünde.

Araç satışlarında ivme yakalayabilmek için sektör muhakkaka maliyetleri düşürmeli. Ancak teknolojinin dur durak bilmeyen ilerleyişi karşısında, tüketicilerin arzu ettiği yeni nesil deneyimleri sunarken bunu nasıl kârlı bir şekilde yapabilirler? Intel’e göre cevap, sistem tabanlı bütünsel bir yaklaşım benimsemek olabilir.

Sayısız maliyet sorunu her seferinde tek bir soketle çözülemez. Intel bunun yerine bütünsel, sistem düzeyinde bir strateji öneriyor. Çip devi daha başarılı bireysel bileşenler üretmek yerine sistem çapında fayda sağlamak için tüm noktaları birleştirmeyi öneriyor. Bunun için de Intel üç temel unsuru entegre etmeye odaklanıyor: yazılım tanımlı kabin içi bilgi işlem, akıllı enerji yönetimi ve veri merkezi benzeri iş yükü yönetimi. Çip devine göre bu bütüncül yaklaşım, aracın herhangi bir yönünü maliyet açısından optimize etmeye çalışmaya kıyasla çarpan etkisi sağlıyor.

Intel, günümüzde mevcut araç mimarilerinin silo halinde olduğu için verimsizliğe yol açtığını düşünüyor. Örneğin günümüzde birçok elektrikli araçta mevcut olan harici kameralar güvenlik tehditlerini izler veya sürücüyü yaklaşırken tanıyan bir özelliği destekler. Bu özellik genellikle aracın kabin içi bilgi işlem alt sisteminde desteklenir ve yüksek güç tüketimi nedeniyle araç kapalıyken bile bataryayı gereksiz yere tüketir.

Intel’e göre bu iş yükünün yazılım tanımlı merkezi bilgi işlem sisteminde yerleşik olarak kalması gerekmiyor. Kamera akışlarını işlemek için Intel’in yazılım tanımlı bölgesel denetleyicilerini kullanmak merkezi bilgi işlem sistemini yalnızca gerektiğinde uyandırabilmeyi dolayısıyla maliyet tasarrufunu sağlıyor.

Ayrıca, akıllı güç politikalarının kontrol sistemleriyle entegre edilmesi araç genelinde enerji kullanımını azaltabilir. Örneğin, araç şarj olurken ADAS ECU’sunun kapatılması veya aracın güç kullanımının çevresel koşullara göre ayarlanması önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayabilir.

PC sektöründeki deneyimi otomotiv sektörüne taşımak

Çip devine göre bunlar basit örnekler olabilir, ancak sistem düzeyinde bir görünümün bir aracın mimarisine neler yapabileceği konusunda önemli bir fayda sunuyorlar. Üstelik Intel, benzer çözümleri yıllardır PC sektöründe başarıyla uyguladığı ve optimize ettiği için araç sektörüne hızla adapte edebileceğini belirtiyor.

Intel’e göre yazılım tanımlı, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir araçlara geçiş yapmak kolay değil. Ancak otomobil üreticileri araç mimarisini her seferinde bir soket geliştirmeye çalışırsa bu daha da zor olacak. Çip devinin önerdiği doğru silikon ve özelliklerin koordineli bir şekilde tasarlandığı bütünsel bir sistem seviyesi bakış açısının benimsenmesi, Intel’in liderlik etmek için benzersiz bir şekilde konumlandığı bir yaklaşım olan karlılığa giden yeni yollar açabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir