Techinside Google News
Techinside Google News

Intel, çip fabrikasındaki girişimi için 11 milyar dolar alıyor!

Intel, İrlanda'daki üretim tesisini etkin bir şekilde işletecek ortak girişimin yüzde 49'u karşılığında özel sermaye şirketi Apollo Global Management'tan 11 milyar dolar elde edecek.
- Advertisement -

Nihai anlaşma, Intel’in İrlanda’daki Leixlip’te Fab 34’te halihazırda batırdığı milyarların bir kısmının “kilidini açmasına” ve parayı genişleyen Intel imparatorluğunun diğer bölgelerine aktarmasına olanak sağlamayı amaçlıyor.

Bu, hem Intel’in kendi ürünleri hem de Foundry müşterileri için Fab 34’te yarı iletken plakalar üretme haklarına sahip olacak bir ortak girişimin oluşturulmasını içeriyor.

İşlemin 2024 yılının ikinci çeyreğinde, yani bu ayın sonunda tamamlanması bekleniyor.

Apollo tarafından yönetilen fonlar ve bağlı kuruluşlar, bu 11 milyar dolarlık hisse karşılığında ortak girişimde yüzde 49 hisseye sahip olurken Intel yüzde 51 kontrol hissesine sahip olacak; bu da Fab 34 ve varlıklarının tam mülkiyetini, operasyonel kontrolünü elinde tutacağı anlamına geliyor.

Ancak ortak girişim, şirkete satış için maliyet artı marj esasına göre yonga levha üretecek; bu da kendi fabrikasında üretilen levhaları yonga üreticisine satarak kar elde edeceği anlamına geliyor.

Şartlar ve koşullar uyarınca, Intel’in Fab 34’ün oluşturulmasını tamamlaması ve belirtilmemiş minimum hacim taahhütleriyle kendisi ve harici müşteriler için ortak girişimden gofret satın alması gerekiyor.

Intel neden böyle bir anlaşma yapsın ki? Chipzilla’ya göre bu işlem, “şirketin güçlü bilançosunu Intel’in özsermaye maliyetinin altında bir maliyetle sermaye ile güçlendirmek için tasarlandı” Başka bir deyişle, nakit borç almaktan veya başka yollardan para toplamaktan daha ucuz.

CFO David Zinsner, “Intel’in Apollo ile yaptığı anlaşma, dünyanın en dayanıklı ve sürdürülebilir yarı iletken tedarik zincirini oluşturmak için yatırım yaparken stratejimizi uygulama konusunda bize ek esneklik sağlıyor.” dedi.

“Bu işlem, yatırımımızı yerleşik bir finansal ortakla cazip koşullarla paylaşmamıza ve aynı zamanda yatırım yapılabilir seviyedeki güçlü kredi notumuzu korumamıza olanak tanıyor.”

Santa Clara şirketi, bu ikinci Yarı İletken Ortak Yatırım Programı (SCIP) düzenlemesiyle, 2022’de Brookfield Asset Management’in Arizona’da şirketin inşa etmekte olduğu fabrikalardan %49 hisse için 15 milyar dolar yatırım yaptığı ilk anlaşmanın ardından geldiğini belirtiyor.

Şirkete, inşa ettiği yarı iletken üretim tesislerinin finansmanına yardımcı olmak için başka ittifaklar planlayıp planlamadığını soruldu.

Şirket, “Bu anlaşma, dönüşüm stratejimizi ilerletmek için bize ek esneklik sağlıyor. Fab 34, büyüklüğü ve temsil ettiği fırsatlar göz önüne alındığında ideal bir site. SCIP 2 anlaşmasının imzalanmasıyla, şirket yakın vadede başka SCIP işlemleri yapmayı düşünmüyor.” açıklamasını yaptı.

Leixlip tesisi, Intel tarafından Intel 4 ve Intel 3 süreçlerini kullanan levhalar için öncü, yüksek hacimli üretim tesisi olarak tanımlanıyor ve şu anda büyük ölçüde tamamlanmış olan tesisin inşası için şimdiden 18,4 milyar dolar yatırım yaptığı belirtildi.

Intel 4’te yeni Core Ultra işlemcilerin üretimi Eylül 2023’te başladı; üçüncü çeyrekte beklenen yeni nesil Granite Rapids veri merkezi yongalarının da Intel 3’te artırılacağı söyleniyor.

Intel’in, 14 nanometre silikon mikroişlemcilerinin üretimi için önemli bir konum olan Leixlip Fab 24’te ikinci bir üretim tesisi var. Apollo ile yapılan anlaşma Fab 24’ü içermiyor.

Sektörde Intel ile Apollo arasında bir anlaşma yapılacağı yönündeki söylentiler geçen ay ortaya çıktı, ancak o zamanlar yatırımın yeni bir üretim tesisine yönelik olduğu düşünülüyordu. 11 milyar doların bir kısmı muhtemelen şirketin çok sayıdaki mevcut projelerinin finansmanına yardımcı olacak.

Garnter’ın Gelişen Teknoloji ve Trendler Araştırma ekibinin Başkan Yardımcısı Alan Priestly şunları söyledi: “Intel, Ohio’da planladığı fabrika ile benzer bir şey duyurdu… Bu, yeni fabrikaların finansman yükünü yaymanın bir yolu gibi görünüyor ve aynı zamanda Intel’in ürün gruplarının kendi dökümhane/üretim işinden wafer satın alması için iş modelini değiştiriyor.”

“Açıkçası bu, AMD’nin Global Foundries ile yaptığı gibi üretim kapasitesinin tamamının elden çıkarılması değil, ancak Intel’in ürün grupları ile üretim grubu arasındaki ayrımı artırıyor gibi görünüyor.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir