Site icon TechInside

Instagram Siber Zorbalık Karşıtı Önlem Alıyor

Siber zorbalık kavramı, bilişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarını kapsıyor. Siber zorbalığın bir çok tür ve çeşidi var. Özellikle hacking ile zorbalık yapılmak istenen kişinin bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik aygıtları, kişinin hayatını cehenneme çevirecek şekilde bozulabiliyor. Ancak esas etkili olan ve son zamanlarda internetin en büyük sorunları arasında sayılan siber zorbalık türü, çok daha basit yöntemler ile gerçekleştiriliyor. Sosyal medya ve mesajlaşma yazılımları ile. Maksatlı, hedefli ve organize aşağılamalar, kişinin rezil olacağı düşünülen bilgi veya görsellerin büyük kitleler ile paylaşılması, bir kaç butona tıklamak kadar basit. Ancak bazı bireylerde bunun psikolojik yıkım etkisi çok daha fazla.

Çoğu sosyal medya ağı, istenmeyen kişilerin engellenmesi ve şikayet edilmesi konusunda kullanıcılarına seçenekler sunuyor. Siber zorbaları engellemek basit bir çözüm gibi görünebilir ancak durum hiç de öyle değil. Şikayetler, düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğü ardına sığınan zorbalar tarafından bir şekilde geçiştiriliyor. Zorbanın engellenmesi ise, zorbalığına devam etmediği anlamına gelmiyor. Aksine bu durum, yangına körükle gitmek gibi bir sonuç doğuruyor. Siber zorbalık, doğrudan kaynağından kullanıcıya ulaşacağına, ortak arkadaşların uyarıları, iyi niyetli haber vermeleri veya zorbanın tarafına geçmiş, tek derdi insanlarla dalga geçerek eğlenmek olan üçüncü şahıslar tarafından bir şekilde yine kullanıcıya ulaşıyor. Bu durum ise çok daha sinir bozucu.

Instagram siber zorbalık konusunda önemli bir adım atıp, yorumların filtrelenmesi ve istenmeyen içeriklerin görüntülenmemesi konusunda bir adım attı. Artık Instagram kullanıcıları, kendi belirledikleri kelime, cümle veya ifadeleri içeren mesajları görmemeyi tercih edebiliyorlar. Bu filtre aslında basit anlamı ile küfür ve argo içeren mesajların görüntülenmemesi için getirildi. Ancak doğru kelime seçimleri ile siber zorbalık konusunda da yararlı olabilir. Siber zorbalığı engelleyici bir önlem olmayacaktır. Ancak bu durumlardan rahatsız olan kullanıcıların elinde daha fazla alternatif olması iyi olacak.

Instagram bu mesaj filtreleme özelliğini aslında yaz aylarında işletme hesapları ve Taylor Swift gibi siber zorbalık konusunda çok çekmiş ünlülerin kullanımına açmıştı. Görünüşe göre beta testlerinden geçen filtreler artık herkesin kullanımına sunuldu.

Instagram CEO’su ve Kurucu Ortağı Kevin Systrom bir blog yazısında, “Herkesin eleştiri veya tacize maruz kalmadan kendi gibi olabilmesini sağlamalıyız” diye yazıyor. Siber zorbalığın kalesi durumuna gelmiş Twitter kadar göz önünde olmasa da, Instagram’da da benzer vakalar yaşanmıştı. Örneğin kısa zaman önce Justin Bieber, kız arkadaşı Sofia Richie’ye karşı yürütülen organize siber zorbalık karşısında Instagram hesabını kapatmıştı. Özellikle milyonlarca takipçisi bulunan, dolayısıyla çok büyük reklam gelirleri sağlayan süper star kullanıcılarını kaybetmek Instagram için kabul edilebilir bir durum değil.

Exit mobile version