Site icon TechInside

İnsanlığı robot arılar mı kurtaracak?

Robot teknolojisi, sadece insanların değil arıların da işlerini elinden alabilir. Ancak bu kötü bir şey değil aksine insanoğlunun varlığını sürdürebilmesi için çok önemli bir gelişme olacak.

Einstein’in ünlü “Arılar yok olduktan sonra insanoğlunun dünyadan silinmesine dört yıl kalmıştır,” sözünü hatırlayanlar arıların insanlığın kaderindeki rolünü biliyorlardır. Polenleri bitkiden bitkiye taşıyarak bitkilerin, ağaçların çiçek vermesini ve böylece yaşamaya devam etmesini sağlayan arılar yok olduktan bir iki sene içinde dünyadaki yeşil örtünün yok olması bekleniyor. Ardından gelen yılda ise bitkileri yiyerek yaşayan hayvanlar yok olduğunda insanların yiyecek stoğu tamamen yok olacağı için, sonraki 1-2 yıl içinde tüm insanlığın açlıktan öleceği tahmin ediliyor.

Arıların yok olma evresine girdiğini de tüm bilim insanları altını çizerek sürekli hatırlatıyorlar. Dünyanın pek çok bölgesinde toplu arı ölümlerine rastlanması, koloni yok eden arı hastalığı olarak isimlendiriliyor. Çevre kirliliği, ozon tabakasındaki problemler, şehirleşme gibi sorunlar nedeniyle arıların topluca öldüğü tahmin ediliyor.

Bilim insanları şimdi arılar hepten yok olursa, onların yerini alacak robot arılar üretmeye çalışıyor. Bitkilerin çiçeklerini tanıyarak onların arasında dolaşarak polenleşmeyi sağlayacak olan bu robot arılar sayesinde, yok olmak üzere olan yeşil örtüyü kurtarmak mümkün olacak.

ABD’de  National Science Foundation (NSF) tarafından desteklenen RoboBee projesi kapsamında şimdiden çalışmalar başlamış durumda. Gelişen yapay zeka teknolojisi ile robot böcek teknolojilerinin birleşimi sayesinde, gerçek bir arı gibi, çiçekten çiçeğe uçan robot arılar üretmek mümkün olacak. Sadece bir robot arının bile kilometrelerce kare alandaki bitki örtüsünü kurtarabileceğinin de altı çiziliyor. Öte yandan, robot arıların insanları sokmayacağını da unutmamak gerekiyor ancak umarız dünyayı kurtarmak için robot arılara muhtaç kalacak duruma gelmeyiz.

Exit mobile version