Site icon TechInside

İngiltere başbakanından yapay zeka felaket senaryoları!

İngiltere, yapay zeka konusunda dünyaya liderlik etme arzusunda ve bu talebi dile getirmek için hiçbir fırsatı kaçırmamaya çalışıyor. Önümüzdeki hafta Londra’da düzenlenecek olan güvenlik zirvesi öncesinde dünyanın en eski bilim akademilerinden birisi olan Royal Society’de bir konuşma yapan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yapay zekanın barındırdığı risklere ve felaket senaryolarına dikkat çekti. Sunak, konuşmasında hayli çarpıcı ifadeler kullandı.  

İngiltere hükümetinin yayınladığı bir rapora atıflar yapan Sunak konuşmasında siber saldırılar, dolandırıcılık ve çocukların cinsel istismarı da dahil olmak üzere AI teknolojilerinin yarattığı riskleri ortaya kondu. Sunak, raporda belirtildiği üzere AI teknolojilerinin terörist gruplar tarafından “daha da büyük ölçekte korku ve yıkım yaymak için” kullanılabileceğini söyledi. En kötü senaryoda toplumun yapay zeka üzerindeki tüm kontrolünü kaybedebileceğini ve bunun da yapay zekanın kapatılmasını engelleyebileceğini söyleyen İngiltere Başbakanı hızını alamayarak yapay zeka nedeniyle insan neslinin tükenmesi riskini azaltmanın “küresel bir öncelik” olması gerektiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak konuşmasının devamında tüm bu riskleri değerlendirilirken aceleci davranılmaması gerektiğini ve insanları yapay zekanın risklerinden koruyabilecek tek gücün hükümetler olduğunu söylüyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “Modellerinin neler yapabileceğini her zaman tam olarak anlayamayan yapay zeka geliştiricileri, kendi ev ödevlerini değerlendiremezler. Ulusal güvenliğe yönelik riskleri yalnızca hükümetler doğru bir şekilde değerlendirebilir. Ve sadece ulus devletler halklarını güvende tutacak güce ve meşruiyete sahiptir.”

İngiltere’deki yapay zeka güvenlik zirvesi merakla bekleniyor

İngiltere hükümetinin ev sahipliğinde 1 – 2 Kasım tarihlerinde düzenlenecek yapay zeka güvenlik zirvesi ikonik bir öneme sahip Bletchley Park ‘ta gerçekleşecek. İkinci Dünya Savaşı boyunca, Birleşik Krallık şifre çözücüleri tarafından Nazi Almanyası’nın Enigma ve Lorenz şifrelerinin çözülmesi amacıyla üs olarak kullanılan Bletchley Park aynı zamanda kod çözmek amacıyla kullanılan erken dönem bilgisayarların çıkış noktası. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan ve geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda kriteri öne süren Alan Turing de Bletchley Park’ın baş programcılarından birisiydi.

Düzenlenecek üst düzey zirveye katılımın 100 kişiyle sınırlı olduğu söylenirken, henüz ne konuşmacı ne de katılımcı listeleri açıklanmamı durumda. Bir dönem İngiltere başbakan yardımcılığı da yapmış olan Meta’nın küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg’in Facebook’u temsilen zirveye katılacağı ve OpenAI, Google Deepmind, Anthropic gibi firmaların zirveye katılım göstereceği öngörülüyor. Aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de bulunduğu bir dizi dünya liderinin de zirveye katılım sağlayacağı iddia ediliyor.

Exit mobile version