IMF Genel Müdürü Georgieva, İsviçre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu. 13 Mayıs 2024’teki tartışmaya İsviçre Ulusal Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Thomas Jordan da katıldı.
Yavaş ilerleyen bir tsunami. Teknolojiyi çevreleyen heyecana rağmen, etkisi henüz tam anlamıyla hissedilmedi. GitHub’ın Yardımcı Pilotu gibi yapay zeka asistanlarının ortadan kaldırdığı rollere somurtarak bakan genç programcıların da belirttiği gibi, kesinlikle yolda.
Georgieva, Zürih’teki etkinlikte yapay zekanın dünya çapındaki işlerin neredeyse yarısını (yüzde 40); ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yarısından fazlasını (yüzde 60) etkileyeceğini söyledi ve bu yılın başındaki bir blog gönderisini yineledi.
Kötü yönetilirse tam bir kıyamet senaryosu olabilir. IMF MD, işletmelerin ve halkın buna hazırlanması gerektiğini söyledi.
Bir Reuters raporunda Georgieva’nın şu sözleri kaydedildi: “Eğer bunu iyi yönetirsek üretkenlikte muazzam bir artış sağlayabilir, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve tabii ki toplumumuzda daha fazla eşitsizliğe de yol açabilir.”
Bugünlerde teknoloji dünyasında yapay zekadan kaçınmak zor; ancak yapay zekanın neyi yapıp neyi yapamayacağını ve sözde “zeka”nın arkasında yatan eğitimi anlamak hâlâ önemli.
Ekonomist David Autor geçtiğimiz günlerde yapay zekanın işleri elinden almasına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu ve üretken yapay zekanın yardımcı bir araç olarak ortaya çıkmasının, nüfus artış hızının yavaşladığı ekonomilerde işgücünün verimliliğini artırabileceğini yazdı.
Autor’un makalesinin yayınlanmasından bu yana geçen üç ayda teknoloji endüstrisi teknolojiyi geliştirmeye devam etti. Microsoft, Copilot’u ürün yelpazesine ekledi ve OpenAI, bu haftanın başlarında en yeni çok modlu makine öğrenimi modelini GPT-4o biçiminde sergiledi.
IMF’ye göre, ileri ekonomideki işlerin yüzde 60’ının yapay zeka teknolojisinden faydalanması mümkün. Ancak diğer yarısı tamamen ortadan kaldırılabilir.
Georgieva’nın ürettiği rakamlar yeni değil. Ancak “tsunami” dili önümüzdeki aylarda ve yıllarda neler olabileceğini vurguluyor.