Dünyanın ilk hibrit kuantum süper bilgisayarı Reimei Japonya’da faaliyete geçti. Reimei, daha fazla kübit bağlantısı ve daha uzun tutarlılık süreleri sağlayan, onu süperiletken kübitlerden ayıran temel bir özellik olan sıkışmış iyon kübitlerini kullanıyor. Japonya’daki mühendisler, dünyanın ilk hibrit kuantum süper bilgisayarı Reimei’yi etkinleştirdi. 20 kübitlik kuantum makinesi, dünyanın altıncı en hızlı süper bilgisayarı olan Fugaku’ya entegre edildi.
İlk hibrit kuantum süper bilgisayar
Hibrit sistem, klasik süper bilgisayarların işlemesinin çok daha uzun sürdüğü sorunları çözmek için tasarlanmıştır. Makine, Tokyo yakınlarındaki Saitama’daki Riken bilimsel enstitüsünde yer almaktadır ve öncelikli olarak fizik ve kimya alanındaki araştırmaları destekleyecektir.
Reimei’nin yapımcıları olan Quantinuum ve Riken’den temsilciler, kuantum hesaplamanın Fugaku ile entegre edilmesinin yüksek performanslı hesaplamada önemli bir adım olduğunu belirtti. Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların milyonlarca yılını alacak hesaplamaları dakikalar veya saniyeler içinde tamamlama potansiyeline sahiptir. Ancak kuantum bilgisayarlar daha güvenilir ve ölçeklenebilir hale gelene kadar bilim insanları, Reimei-Fugaku gibi hibrit sistemlerin etkili bir çözüm olarak hizmet edebileceğine inanıyor.
Reimei, süperiletken kübitlere dayanan çoğu kuantum bilgisayarından farklıdır. Bunun yerine, kararlılık ve kontrolde çeşitli avantajlar sunan bir teknoloji olan sıkışmış iyon kübitlerini kullanır. Bu yöntem, yüklü atomları veya iyonları elektromanyetik bir alan içinde izole etmeyi ve iyon tuzağı olarak bilinen şeyi yaratmayı içerir. Tuzaklanan iyonlar daha sonra, hesaplamalar yapmak için kuantum durumlarını ayarlayan hassas bir şekilde kalibre edilmiş lazerler kullanılarak manipüle edilir.
Bu teknoloji bilim insanlarının iyonları manipüle ederek kuantum bilgilerini depolayıp işleyerek kübitler gibi davranmalarını sağlar. Tuzaklanmış iyon kübitleri daha uzun tutarlılık süreleri sağlar ve kübitler arasında daha fazla bağlantı teşvik eder. Buna karşılık, süperiletken kübitler daha hızlı kapı bağlantıları sunar ve çiplerde üretilmesi daha kolaydır. Riken temsilcileri, Quantinuum’un benzersiz mimarisinin kuantum sistemini seçmelerinin temel nedeni olduğunu açıkladı. Reimei, ihtiyaç duyulduğunda kübitleri bir devre etrafında fiziksel olarak hareket ettiren “iyon mekiği” adı verilen bir işlem kullanıyor. Bu, daha karmaşık algoritmalara ve iyileştirilmiş kuantum işlemeye olanak sağlıyor.