Site icon TechInside

İlk hayalet İHA radarda görünmeyecek

İlk hayalet İHA

Gelişen tehdit ortamına yanıt olarak ELT Group, KARMA’yı (Kinetik Anti-drone Mobil Varlık) tanıtarak en son İnsansız Hava Sistemlerine Karşı (C-UAS) sistemini piyasaya sürdü. Hızlı devreye alınabilecek şekilde tasarlanan ve gelişmiş yapay zeka tabanlı yeteneklerle donatılan KARMA, hem mobil hem de sabit konfigürasyonlarda mevcuttur. Sınıf 1 ve Sınıf 2 İHA platformlarını tespit edebilir, tanıyabilir ve tanımlayabilir. Yeni drone, ELT’nin 2015’ten beri faaliyette olan Adrian isimli sisteminin yeni nesil versiyonu oldu.

İlk hayalet İHA

KARMA, dinamik tehdit ortamlarında askeri varlıkların ve kritik altyapıların güvenliğini sağlamak amacıyla özel olarak tasarlandı. Sistem, radara dayanmayan bir tasarım kullanıyor, bu da onu daha sessiz ve tespit edilmesi daha zor hale getiriyor. Bu önemlidir çünkü modern savaşlar genellikle elektromanyetik sinyallerin kullanılmasını içeriyor. Sistem, elektromanyetik sinyallerini düşük tutarak hem daha az fark edilir hale geliyor hem de çevresini izleyebiliyor.

Sistem, kızılötesi (IR) kamera paketiyle kesintisiz 360° gözetim sağlayan Tarama Sırasında Takip özelliğine sahipt. Komuta ve Kontrol (C2) çerçevesinde tescilli yapay zeka algoritmalarıyla entegre edilen KARMA, yüksek güvenilirlikte İHA tespiti ve sınıflandırması sağlıyor. C2 paketi, operatöre kapsamlı bir Yerel Hava Görüntüsü (LAP) sunan basitleştirilmiş ve sezgisel bir İnsan-Makine Arayüzü (HMI) içeriyor.

HMI içindeki yapay zeka motoru, tehdit algılama, tanıma ve tanımlamayı optimize etmek için gerçek zamanlı verileri sürekli olarak işler. Operasyonel ortamlarda bir tehdit tanımlandığında, KARMA hedef belirleme verilerini ana platformdaki bir federasyon Ateş Kontrol Sistemine (FCS) iletebilir. Platform operatörü, herhangi bir sert öldürme eylemi dahil olmak üzere, angajmanla ilgili nihai kararları verir. Bu, kinetik angajmanlar sırasında insanların sorumlu olmasını sağlar.

Elektronik harp perspektifinden bakıldığında KARMA, drone iletişim protokollerini yakalayıp analiz edebilen yüksek sadakatli bir RF sensörünü bünyesinde barındırıyor. Bu, düşman insansız hava araçlarından kritik meta verilerin ve operasyonel kalıpların çıkarılmasını mümkün kılıyor. Gemideki karıştırma modülü, yönlendirilmiş RF enerjisini kullanarak drone iletişim bağlantılarını kesmek ve tehdidi etkili bir şekilde etkisiz hale getirmek için tasarlanmıştır. Sistem, yoğun tehdit senaryolarına yönelik olarak optimize edilmiş olup, yüksek doygunluk ortamlarında katmanlı ve yedekli karşı önlemler alınmasını sağlar.

Exit mobile version