Site icon TechInside

İki rotorlu motorlar menzil artışı sağlayacak mı?

İki rotorlu motorlar

Otomotiv şirketi olan Münih merkezli DeepDrive, daha pratik, seri üretime hazır bir tekerlek içi elektrik motoru üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Benzersiz radyal akılı motor konsepti, özellikle kompakt, hafif ve uygun maliyetli bir paketten bol miktarda tork üretmek için çift rotorlu bir konfigürasyon kullanıyor.

İki rotorlu motorlar için testler

2021’de kurulan DeepDrive, elektrikli araç aralığını artırabileceğine ve elektrikli araç sahip olma maliyetinin genel maliyetini düşürebileceğine inandığı, daha verimli, seri üretime hazır bir göbek motoru yaratmayı amaçlıyor. Bu iyimserliğin kökeni şirketin patentli Çift Rotor teknolojisi. Tipik motorlar rotoru statorun dışında veya içinde çalıştırıyor. Ancak DeepDrive motoru, statorunu aynı anda çalışan iç ve dış rotorlar arasına sıkıştırarak her ikisini de yapar ve kompakt muhafazanın içinden üretilen torku ve gücü büyük ölçüde artırıyor.

DeepDrive, her motordan devasa bir 1.770 lb-ft (2.400 Nm) torka kadar tork tahmin ediyor. Motorun şanzımana ihtiyacı yok. DeepDrive’ın günümüzün elektrikli motor teknolojilerine göre yüzde 20’lik bir verimlilik artışı beklemesine yetecek kadar verimli çalışıyor. Şirket ayrıca motorlarının 500 mil (800 km) veya daha fazla sürüş mesafesini destekleyeceğine inanıyor.

Tekerlek içi motorlar kesinlikle yeni bir konsept değildir ve avantajları iyi bilinmekte. Ancak aşırı yaysız ağırlık ve pahalı üretim maliyetleri gibi sorunlar, onları hiçbir zaman tam olarak başaramayan prototiplere göre çok daha fazla güç sağlamaktan alıkoymuş. DeepDrive, motorlarının en başından itibaren seri üretim hedefiyle geliştirildiğini ve çok daha az manyetik ve mineral içeriği kullanılarak üretimin uygun maliyetli olacağını söylüyor. Motorlar, kompakt araçlardan büyük SUV’lara kadar çeşitli araçlar için kolaylıkla ölçeklendirilebiliyor.

Yaysız ağırlığa gelince, çok hafif, kompakt, yoğun güç gerektiren motor tasarımına odaklanmanın yanı sıra DeepDrive, motorlarının frenleme donanımının boyutunun küçültülmesine izin verdiğini ve sürücüden gelen ek yaysız ağırlığı en azından kısmen dengelediğini belirtiyor. Yeni girişim aynı zamanda Continental ile hem motor hem de frenleme donanımını tek bir tak ve çalıştır bileşeninde birleştiren ödüllü bir Tahrik-Fren Ünitesi üzerinde çalışıyor. Şirketler hidrolik fren donanımını keşfederek işe başladılar ve aynı zamanda kuru frenleme versiyonunu geliştirmeyi ve tahrik-fren ünitesini daha büyük bir sisteme entegre etmeyi planlıyor.

Exit mobile version