Toplamda 80’in üzerinde farklı verinin alınacağı uygulama kapsamında araçların iç ortamdaki klima sıcaklıkları, yapılan frenleme sayıları, motor sıcaklığı, aracın rölantide kalma süresi gibi pek çok veri tek bir merkezden yönetilebilecek. Bu da, sürüş güvenliği ve yakıt tasarrufuna yönelik önlemlerin alınmasını sağlayacak.
İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, yerleştirilecek kutu ile birlikte otobüslerdeki tüm bilgilerin, arıza ve kaza sebeplerinin de anlık olarak tespit edilebileceğini söylüyor. “Sistemde araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısını kullanarak şoförlerin araç kullanım performanslarını da anlık görebileceğiz. Böylece şoförlerimizi performanslarına göre değerlendirmeye tabi tutacağız.” diyen Kahveci, kazalara yönelik araştırmaların bu veriler ışığında yapılarak şoförlere gerekli eğitimlerin verileceğini de sözlerine ekliyor.
Beklediğiniz otobüs ne kadar dolu?
Proje kapsamında elde edilecek verilerden bir diğeri ise otobüslerdeki yolcu oranı. Otobüslerin ağırlığını ölçebilen sistem sayesinde doluluk oranları tespit edilebilecek. İETT, bu veriler ışığında yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelere ek otobüs seferi koyabilecek.
Tarihi hakkında net bir bilgi verilmeyen sistemden elde edilen veriler sadece İETT merkezindeki yetkililere değil, yolculara da avantaj sağlayacak. Otobüslerin doluluk oranlarının İETT’nin mobil uygulaması olan MOBİETT’e entegre edilmesiyle birlikte yolcular bekledikleri otobüsün ne kadar dolu olduğunu cep telefonlarından görebilecek.