İki dev teknoloji şirketi, IBM ve Cisco, nesnelerin interneti alanında iş birliği yapma kararı aldı. Farklı alanlarda işbirliklerini sürdüren ikili, nesnelerin interneti alanında veri analizi yapmak üzere işbirliğini genişletecekler.
IBM’in Watson platformu ile Cisco’nun analiz araçlarını birleştirerek IoT cihazlarından gelen büyük veriyi analiz edecek olan girişim bu tür verilerin analizine ihtiyaç duyan şirketlere hizmet verecek. Verilerin hızlı analizinin büyük önem taşıdığı iş alanları ilk hedef olacak, örneğin petrol platformları, hava yolu şirketleri, vs…
IoT cihazlarının yaygınlaşmasıyla şirketlerin farklı operasyonlardan topladığı verilerin miktarı hızla artarken bu verileri aynı hızla analiz edebilme gerekliliği de ortaya çıkacak. Aksi taktirde, analiz edilmeyi bekleyen veriler sürekli yığılacak ve bir süre sonra altından kalkılamaycak bir veri çöplüğü oluşacak.
IBM süper bilgisayarlarla desteklediği bulut platformlarıyla, Cisco da gelişmiş büyük veri analiz araçlarıyla, şirketlerin bu dev veri girişinden daha hızlı şekilde analizler oluşturmayı mümkün hale getirecek. Böylece organizsyonlarını anı anına izlemek ve verilerin ne anlama geldiğini anlamak isteyen şirketler organizasyon içine yerleştirdikleri IoT cihazlarıyla operasyonlarını anı anına kontrol altında tutabilecekler.
IoT ile oluşan dev veri ne olacak?
ABI Research şirketinin yaptığı araştırmaya göre, bugün IoT cihazları tarafından oluşturulan verinin %90’ı gerçek zamanlı analiz imkana sahip olmadan depolanıyor. Analiz ihtiyacı içinse başka bir merkeze yollanıyor. Veri toplayan cihazların sayısı arttıkça şirketler çok büyük bir verinin sürekli farklı merkezlere transfer edilmesi ve analiz edilmesi yükü ile karşılaşıyorlar. Bu dev veri transferi ve farklı merkezlerdeki saklama ihtiyaçları için şirketler önemli bir maliyet de ödemek zorunda kalıyorlar. Ortaya çıkan güvenlik risklerini bertaraf etmek için de ayrıca bir maliyet kalemi oluşuyor. IBM ve Cisco şimdi şirketleri tüm bu zaman ve maddi kaynak tüketen süreçlerden kurtararak verileri oluştuğu noktada ve anda hızla analiz ederek ihtiyaç duyulan raporları oluşturarak IoT alanında önemli bir devrim yaratmış olacaklar.