HD Hyundai’ye göre (2002 yılında ana şirket Hyundai Group’tan ayrıldı) bir sonraki aşamada savaş drone botları üzerinde çalışılacak. Pazartesi günü yayınlanan bir basın açıklamasında HD Hyundai, “Daha önce geliştirilen USV projelerinin yüksek dalgalar gibi zorlu ortamlarda çalıştırılması zordu ve insanlı gemilerin görev performansı yeteneklerini karşılamayan sınırlamaları vardı” dedi ve ekledi: “Bu anlaşma sayesinde her iki şirketin de amacı, birikmiş otonom navigasyon teknolojisini en son savunma yapay zekâsıyla birleştirerek farklılaştırılmış bir model geliştirmektir.”
Söz konusu teknoloji kimilerine biraz fütüristik görünebilir, ancak robot tekneler Vietnam’ın Mekong Deltası’ndaki çöpleri temizlemek ve su altı volkanlarını izlemek gibi görevler için zaten kullanılıyor. HD Hyundai bu girişimi “geleceğin deniz savaşında oyun değiştirici” olarak nitelendirdi ve Palantir’i bir “savunma yapay zekâsı” şirketi olarak konumlandırdı.
İkili, HD Hyundai iştiraki Avikus ve Palantir’in otonom navigasyon yazılımlarını birleştirmeyi planlıyor. HD Hyundai Heavy Industries ise donanım ve yazılımın entegrasyonundan ve gövdenin geliştirilmesinden sorumlu olacak. İleriye dönük olarak HD Hyundai ve Palantir, USV modellerini ABD ve Kore pazarları için optimize etmek ve gemileri yönetmek için yapay zekâ destekli bir platform geliştirmek istiyor. Bu yapay zekâ platformunun tamamen otonom çalışıp çalışmayacağı ve uzaktan operatörü gereksiz hale getirip getirmeyeceği ise henüz belirtilmedi.
HD Hyundai CEO’su Wonho Joo, Palantir ile ortaklığının “her iki şirketin bugüne kadar elde ettiği başarılara ve güvene dayanarak bu alana öncülük edeceğini” söyledi. Buna karşın, özellikle Palantir’in son yıllarda tartışmalı pek çok projede yer alması, hem güvenlik endişelerini hem de soruları beraberinde getiriyor.
Palantir askeri kurumlar için pek çok iş yapıyor: kısa bir süre önce mobil bir savaş alanı istihbarat sistemi kurmak için 178 milyon dolarlık bir ABD Ordusu sözleşmesi kazandı. Ayrıca NHS Federated Data Platform’a güç sağlamak için satın alınanlar gibi analitik ürünler de sunuyor. Bu anlaşma, Palantir’in hassas verilere erişim sağlayabileceği korkusuyla eleştirilere neden olmakta.