Hyundai Ocak 2025’te tüm katı hal pillerinin tam ölçekli üretimini başlatmayı ve 2025’e kadar elektrikli araçlarla bunlarla donatmayı, ardından 2030’da seri üretime geçmeyi hedefliyor. Hyundai, yeni nesil elektrikli araç teknolojisine doğru ilerlemesini hızlandırıyor. Yakında, elektrikli araç geliştirmede bir sonraki sınır olarak görülen bir teknoloji olan tüm katı hal pilleri için bir pilot üretim hattı başlatmayı planlıyor.
Hyundai katı hal pilleri konusunda iddialı
Şirket, Güney Kore, Gyeonggi-do’daki Uiwang Araştırma Enstitüsü’nde bulunan son teknoloji Yeni Nesil Pil Araştırma Merkezi’ndeki hazırlıklarını sonlandırıyor. The Korean Car Blog’un bildirdiğine göre, tesisteki üretim ekipmanlarının kurulumu neredeyse tamamlandı ve yalnızca lojistik otomasyon altyapısının tamamlanması kaldı.
Özellikle, tesisteki tam ölçekli operasyonların Ocak 2025’te başlaması öngörülüyor. Bu iddialı zaman çizelgesi, Hyundai’nin bu gelişmiş pillerle donatılmış elektrikli araçları 2025’e kadar tanıtma ve 2030’a kadar seri üretime başlama hedefiyle örtüşüyor. Tüm katı hal piller, gelişmiş güvenlik ve performans özellikleri nedeniyle elektrikli araç teknolojisinde devrim yaratmaya hazır.
Sıvı elektrolit kullanan geleneksel lityum iyon pillerin aksine, tüm katı hal piller katı bir malzeme kullanır. Bu önemli fark, yangın veya patlama riskini önemli ölçüde azaltarak geleneksel lityum iyon pillerle ilişkili bir güvenlik endişesini giderir. Dahası, tüm katı hal pillerin daha yüksek enerji yoğunluğu, EV’ler için artan sürüş menzili ve iyileştirilmiş genel performans anlamına gelir.
Hyundai, gerçek dünya sürüş değerlendirmeleri de dahil olmak üzere kapsamlı testler için pilot hattından prototipleri elektrikli araçlarına entegre etmeyi planlıyor. Özellikle, elektrikli araç endüstrisi son aylarda tüm katı hal pillerle ilgili çeşitli gelişmelere tanık oldu.
Mercedes destekli Factorial Energy, tüm katı hal pillerinde önemli bir dönüm noktasına ulaştı. İlk Solstice pil hücrelerini 40Ah kapasiteye ölçeklendirdi. Bu gelişme, pil hücrelerini öngörülenden daha erken ticarileştirmeye hazır hale getirebilir. Factorial Energy’ye göre, tüm katı hal pilleri 450 Wh/kg’a kadar enerji yoğunluğu sunabilir. Tahminlere göre bu, elektrikli araçların tek bir şarjla 600 milden fazla yol kat etmesine yardımcı olabilir.