HUGO BOSS İzmir, HUGO BOSS Grubu’nun dünyadaki en büyük üretim tesisi olmasının yanı sıra yaklaşık 3.800 çalışanı, yıllık ortalama 900 bin takım elbise, 2 milyon gömlek ve 550 bin parça kadın giyim üretimiyle markanın ana üreticisi konumunda bulunuyor.
HUGO BOSS İzmir üretim tesisi, kurulduğu 1999 yılından bu yana Almanya’daki merkez tarafından üretim becerileri, teknik bilgi ve inovasyon alanlarında Grubun en önemli bilgi kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Bugün ise, tekstil sektöründe hızla dönüşen pazar dinamiklerini ve tüketici beklentilerini karşılama stratejisi çerçevesinde HUGO BOSS İzmir, Endüstri 4.0 “akıllı fabrika” konseptini endüstriyel dönüşüm planlarının odağına aldı. Bu amaçla yaklaşık 2 yıl önce kurulan HUGO BOSS Solutions birimi üretim tesisindeki söz konusu teknolojik ve dijital dönüşüme, IT ekibinin de desteğiyle liderlik etmeye başladı.
Süreç içerisinde sırasıyla dijitalleşme, otomasyon ve yapay zekâ uygulamaları konusunda özellikle insanın teknolojiyle entegrasyonuna odaklanan süreçler geliştirilirken, HUGO BOSS İzmir çalışanları, teknolojik dönüşüm sürecinin en başından beri odağında yer aldılar. Buradaki örnek uygulamaları ve başarısından ötürü HUGO BOSS Solutions, daha sonraki dönemde sektör bağımsız diğer üreticilere de danışmanlık hizmeti sunmaya başladı.
Dijitalleşme süreci, ekipman tasarımı ve üretim süreçlerinin gelişimi başta olmak üzere üretim ve değer zincirinin her bir halkasını ilgilendiriyor. Bu yüzden HUGO BOSS İzmir, geçtiğimiz üç yılda yazılım ekibini iki katına çıkardı ve TechnoLab adında bir AR-GE birimi kurdu. HUGO BOSS Solutions’ın başarılı uygulamaları sonucu fabrikadaki tüm operatörler, Akıllı Veri Yönetimi (SDM) sistemiyle donatıldı. Saha yöneticileri ise üretim sürecinin yönetiminde SDM’nin tamamlayıcısı olan “Supervizör Arayüzü” üzerinden yapmaya başladı.
Üretim sistemleri, tüm üretim hatlarının anlık takibini sağlayan “Hat Arayüzü” sistemiyle ve üretim hatlarındaki tüm parçaların yerlerini tespit eden Gerçek Zamanlı Tespit Hizmeti (RTLS)’ne tamamen entegre edildi. Tüm bu sistemlerin entegrasyonu HUGO BOSS İzmir’in daha çok veri toplamasına, verileri daha anlamlı yorumlamasına ve ihtiyaç halinde daha tutarlı ve hızlı tepki vermesine olanak sağlıyor. Dahası HUGO BOSS İzmir üretim tesisinde arttırılmış gerçeklik ve ses tanıma teknolojilerinin kullanıldığı uygulamalar şimdiden üretim hatlarına entegre edildi. Bu uygulamalar arasından Akıllı Yapay Zekâ Yönetimi (SAIL) projesi, dünyanın önde gelen büyük veri ve yapay zekâ kurumlarından IDC’nin üretim teknolojileri kategorisinde birincilik ödülünü aldı.
HUGO BOSS Solutions Endüstri 4.0 dönüşümünü hedefleyen şirketler için doğru adres
Öte yandan HUGO BOSS Solutions’un sunduğu çözümler, üreticilerin endüstri 4.0 dönüşümünü destekler nitelikte. Endüstriyel üretimde derin bilgi birikimine sahip mühendislerden oluşan HUGO BOSS Solutions ekibi, üretim sistemleri mühendisliği, dijital dönüşüm, yalın üretim, kalite ve güvence sistemleri, saha yöneticileri gelişimi ve liderlik gelişimi konularında danışmanlık hizmetleri sunuyor. Endüstri 4.0 ve akıllı fabrika geliştirme süreçleri konusunda benzer hizmetler sunan pek çok danışmanlık şirketi bulunuyor. HUGO BOSS Solutions, temelde parçası olduğu üretim merkezinin kapsamı ve gerektirdiği yüksek beceri ile diğer şirketlerden ayrışıyor.
Günümüzde HUGO BOSS İzmir’deki üretim hatları, karmaşıklaşan ve değişen tüketici beklentilerine, artan kalite standartlarına ve mevcudu küçülen ama sayısı artan siparişlere her geçen gün daha hızlı yanıt veren konuma geldi. HUGO BOSS Solutions, akıllı fabrika dönüşümü derinleşirken tekstil sektörünün yanı sıra, beyaz eşya, otomotiv yan sanayi ve hızlı tüketim malları üreticileri için yüksek katma değerli danışmanlık hizmetleri sunmasına olanak sağlayan derinlikte tecrübe ve bilgi birikimi elde etti. HUGO BOSS Solutions IT ekibiyle birlikte, 2018 yılında büyük veri ve yapay zekaya dayalı uygulamalara odaklanacak.
Öncelik insan ve Endüstri 4.0 uygulamaları arasındaki iş birliği
Akıllı fabrika uygulaması ancak insan ve teknoloji arasında iş birliği olduğu sürece başarılı olabilir. Bu yüzden HUGO BOSS İzmir, çalışanlarının gelişimine dijitalleşme faaliyetleri kadar büyük önem taşıyor. Şirket, iç yapısını hiyerarşinin ve rütbelerin gücünden çok ortak iş yapma kültürünü hakim kılacak şekilde değiştirdi. Yeni yapıda iş yerinde esnekliği ve karar alma mekanizmalarında katılımcılığı artırmak için “Mutlu Fabrika” stratejisi uygulanıyor. İç organizasyonun yeniden yapılanması ve
“Mutlu Fabrika” stratejisi sonucunda HUGO BOSS İzmir’de son bir yılda yaşanan gelişmelerden bazıları ise şöyle;
1. Çalışanların görüşlerinin toplanarak projelendirildiği üretim hattındaki sistemlere entegre periyodik anket süreçleri geliştirdi. Örneğin söz konusu anket süreçlerinin bir sonucu olarak şirketin Yeni Yıl Partisi’nde Sıla konseri düzenledi.
2. Çalışanların çocukları için Bilim Kahramanları Derneği ile iş birliği içerisinde belli aralıklarla robot teknolojisi ve kodlamaya giriş eğitim programları sunuldu
3. 180 çalışanın Süpervizör pozisyonuna terfi ettiği, sınıf eğitimleri çalıştaylar ve bireysel koçluktan oluşan ve bir yıl süren Değişimin Liderleri programı hayata geçirildi. Program, alanında dünyanın en büyük ödül organizasyonu olan Yetenek Geliştirme Derneği (ATD) tarafından Liderlik/Yönetici Geliştirme kategorisinde Uygulamada Mükemmellik Ödülü’nü kazandı. HUGO BOSS İzmir, 2017 dönemi için Türkiye’den bu ödülü kazanan tek şirket oldu.
4. Technolab’taki 3 boyutlu yazıcılarda üretilen el protezleriyle bu alanda ihtiyaç sahiplerine ücretsiz destek sağlayan Robotel Türkiye derneğiyle uzun dönemli bir iş birliğine gidildi.
5. Üretim tesislerinde 3800 kişiye ücretsiz kablosuz internet bağlantısı projesi hizmeti sunuldu.
6. Futbol sahası, tenis kortu, spor salonları gibi ücretsiz olanakları tüm çalışanların kullanımı için restore edildi.
Tüketici beklentilerinin standart ürünlerden daha kişiselleştirilmiş ürünlere kaydığı bir sektörde HUGO BOSS İzmir, hem her geçen gün büyüyen IT ekibi, hem de HUGO BOSS Solutions birimiyle akıllı fabrika dönüşüm süreçlerine öncülük yapıyor. HUGO BOSS İzmir, insan odaklı şirket içi faaliyetlerine ve her geçen gün değişen pazar ve sektör dinamikleriyle gelişmeye devam eden bilgi birikimini, diğer işletmelerle paylaşmaya da devam edecek.