Bir şirket yetkilisi brifingde, Huawei’nin dünya çapındaki 30’uncu olan Riyad’daki bulut veri merkezinin Suudi krallığı için devlet hizmetlerini destekleyeceğini ve Arapça AI uygulamalarına ve dil modellerine izin vereceğini söyledi.
Şirketin bölge başkanı Steven Yi, “Huawei bulutunun uygulanması sadece bizimle ilgili değil, aynı zamanda diğer Çinli şirketleri Suudi Arabistan’a getirecek bir köprü.” dedi.
Adımın ülkenin dijital ekonomisinin gelişimine katkıda bulunacağını söyledi ve Huawei’nin bölge merkezini bu yıl Suudi başkentinde açtığını da sözlerine ekledi.
Suudi Arabistan daha önce, bu yıldan sonra krallıkta bölgesel merkezi olmayan yabancı şirketlerle sözleşme imzalamayacağını söylemişti.
Araştırma danışmanlığı Canalys’e göre şirket, Çin’in en büyük ikinci satıcısı olmasına rağmen, %2,4’lük bir pazar payıyla ilk çeyrekte küresel bulut hizmetleri pazarında beşinci sırada yer aldı.
Şubat ayında Huawei, önümüzdeki beş yıl içinde Suudi Arabistan bulut bölgesine 400 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi. Gelişen teknoloji, artan büyük verileri ve bu verilerin depolanması ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bireysel ve basit depolamalarımız aslında bu alanda okyanusta bir damla suyu temsil ediyor.
Geçmişte her kurumda yer alan fiziki arşivlerin yerini şimdi büyük teknoloji firmaları ile anlaşarak kurulan sanal arşivler aldı. Büyük teknoloji firmaları dünyanın çeşitli yerlerinde bu tarz bulut veri merkezleri yaratıyor.
Bu merkezlerden hem bireysel kullanıcılar hem de büyük şirketlere hizmet sağlayabiliyorlar. Huawei bu yatırımla hem kendi cihazlarını satın alan kullanıcılarına, hem de doğrudan veri depolaması için gelen müşterilerine verdiği hizmetin kalitesini, kapasitesini artırabilircek.