Site icon TechInside

Huawei’nin gizli bir çip üretim tesisi kurduğu iddia ediliyor

Huawei ve Ericsson uzun vadeli patent lisanslama anlaşması imzaladı

Çin merkezli teknoloji devi Huawei hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Önde gelen yarı iletken üreticilerinin birliği, Huawei’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uyguladığı yaptırımları aşmak amacıyla Çin genelinde gizli çip üretim tesisleri kurduğunu öne sürdü.

Huawei, geçtiğimiz yıl yarı iletken üretimine adım atmış ve Çin hükümetinden tahmini 30 milyar dolarlık devlet fonu almıştı. Ancak Washington merkezli Yarı İletken Endüstrisi Birliği, Huawei’nin en az iki mevcut tesisi satın aldığını ve üç yeni tesis inşa ettiğini iddia ediyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’yi 2019 yılında güvenlik kaygıları gerekçesiyle ihracat kontrol listesine eklemişti. Ancak şirket, güvenlik riski oluşturmadığını savunuyor.

Huawei’nin, ABD’nin Amerikan çip üretim ekipmanı satın alma kısıtlamalarını aşmak için başka şirket isimleri altında tesisler inşa ettiği düşünülüyor.

Henüz Yarı İletken Endüstrisi Birliği ve Huawei’den konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

2019 yılında, Trump yönetimi ulusal güvenlik için “kabul edilemez riskler” içerdiği düşünülen “yabancı düşmanların” teknoloji ve hizmetlerini yasaklama yetkisi veren ulusal bir ekonomik acil durum ilan etmişti. Bu karar doğrultusunda Huawei ismi geçmemiş olsa da, şirket üzerindeki baskıların ardından bu karar alınmıştı.

Biden yönetimi, Çin’in teknoloji etkisi konusundaki sert tutumunu sürdürmekte. Başkan Joe Biden, Çin’deki hassas teknolojilere yapılan yatırımları kısmen yasaklayan ve diğer teknoloji sektörlerindeki finansal bilgilendirmeyi zorunlu kılan bir idari emir imzaladı.

Bu emir, yarı iletkenler, kuantum bilgi teknolojileri ve belirli yapay zeka sistemleri gibi üç sektörde Çinli kuruluşlara yönelik ABD yatırımlarını sınırlıyor veya yasaklıyor.

ABD, küresel mikroçip üretiminin yaklaşık %10’unu gerçekleştiriyor ancak en gelişmiş çipleri üretmiyor. Üretimin büyük bir kısmı ise yüzde 75 oranında Doğu Asya’ya dayanıyor. Beyaz Saray’ın brifing belgesine göre “ABD, küresel üretimin %75’ini oluşturan Doğu Asya’ya bağımlı durumda.”

Exit mobile version