Techinside Google News
Techinside Google News

Huawei, ABD yaptırımlarından rekor karla çıktı!

Çinli teknoloji devi Huawei, ABD hükümetinin yaptırımlarına rağmen 2024'ün ilk yarısında rekor düzeyde kâr elde etti.
- Advertisement -

Şirket, ABD’nin Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddiaları nedeniyle uzun süredir yaptırımlara maruz kalıyor. Ancak Çin İş Dünyası Ağı’ndan (CBN) gelen verilere göre, Huawei bu yaptırımlara uyum sağladı ve tüketici işleri yılın ilk yarısında yeniden canlandı.

Huawei’in 2024’ün ilk yarısındaki geliri, geçen yıla kıyasla %34,3 artışla 417,5 milyar CNY’ye (yaklaşık 59 milyar dolar) ulaştı. Şirket, 55,1 milyar CNY (yaklaşık 8 milyar dolar) net kâr elde ederek yıllık bazda %18,2’lik bir artış kaydetti ve bu dönem için tarihinin en iyi performansını sergiledi.

ABD’nin 2020 ortasında Huawei’e yönelik yaptırımları uygulamaya başlamasından sonra, şirketin işleri önemli ölçüde darbe aldı. Bu nedenle, 2024 öncesinde şirketin rekor finansal sonuçları, 2020’nin ilk yarısında elde edilen sonuçlardı. Huawei’in bu yılın ilk yarısındaki geliri, 2019’un ilk yarısında bildirilen 401,3 milyar CNY’yi (yaklaşık 57 milyar dolar) aşarak, 2020’nin ilk yarısında elde edilen 454 milyar CNY’den (yaklaşık 64 milyar dolar) sonra en yüksek ikinci seviye oldu.

Ayrıca, bu yılın ilk yarısında Huawei’in net kârı ilk kez 50 milyar CNY’yi (yaklaşık 7 milyar dolar) aşarak (geçen yılki 46,6 milyar CNY’den artış göstererek) %13,2’lik bir kâr marjına ulaştı.

Huawei, yeni işlemci tasarımıyla Apple'a rakip oluyor

Şirket, beş ana segmentten oluşuyor: Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) Altyapısı, Tüketici İşleri, Bulut Bilişim, Dijital Güç ve Akıllı Otomotiv Çözümleri. Şirket, her bir segmentin gelir detaylarını açıklamasa da; geçen yılki rapor, tüketici işlerinin ana gelir kaynağı olmaya devam ettiğini, ancak Huawei Cloud’un en hızlı büyümeyi gösterdiğini belirtti.

Huawei’in tüketici ürünleri denilince akla ilk olarak SMIC’in Kirin 9000 serisi uygulama işlemcileriyle donatılmış en son premium Mate ve P serisi akıllı telefonlar geliyor. Bu işlemciler, SMIC’in ikinci nesil süreç teknolojisine dayanıyor ve Ascend 900 serisi işlemciler ise yapay zeka için kullanılıyor. Bu teknoloji büyük ölçüde SMIC için bir kayıp olarak değerlendirilse de, Huawei’in bu maliyetleri yüklenmesi için bir anlaşma sağladığı görülüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir