Huawei Tüketici Elektroniği İş Grubu Başkanı Richard Yu, 2015 ilk yarısını şöyle değerlendirdi; “2015’in ilk yarısında elde ettiğimiz başarı, doğru iş stratejimizin ve yüksek kaliteli cihazlarımızın sonucudur. 2015’teki gelirimizi 16 milyar dolardan 20 milyar dolara yükselttik. Bu göz alıcı büyümeyi değerlendirirken, iş grubumuzun tüketici ihtiyaçlarını en iyi şekilde analiz etmesinden ve yenilikçi donanım ve yazılım ögelerini pazara sunmasının yarattığı farktan da söz etmemiz gerekir. AR-GE konusundaki ciddi yatırımlarımızı da bu döngüye eklediğimizde, Huawei’nin bu uzun soluklu yarışta tartışmasız bir şekilde sektörün kilit oyuncularından biri haline geldiğini söyleyebiliriz.”
Huawei’nin Akıllı Telefon Sevkiyatı Pazarda Ses Getiren Boyutlara Ulaştı
Küresel akıllı telefon pazarı, 2015’in ilk yarısında %7 oranında büyüdü. Huawei Tüketici Elektroniği İş Grubu, yılın ilk yarısında, geçtiğimiz seneye oranla %39’luk artışla toplam 48,2 milyon adet akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Orta-üst segment kategorisindeki ürünlerin sevkiyatı, geçtiğimiz yıla oranla %70 oranında arttı. Böylelikle toplam akıllı cihaz ürün sevkiyatının %31’ine ve toplam akıllı cihaz gelirinin %42,9’una eş değer bir büyümeye gerçekleşti. Orta-üst segment ürün kategorisinden elde edilen gelir, %388 oranında artarken, bu kategoriden elde edilen kar oranı da toplam kar oranına oranla %44 arttı.
Bölgelere Göre Gelir Artışları
Huawei küresel stratejisi doğrultusunda hem Çin hem de deniz aşırı pazarlar özelinde büyümesini sürdürüyor. Çin’deki gelirlerini geçtiğimiz yıla oranla %124 artıran Huawei, farklı bölgelerdeki gelir artışını ise %40’lar seviyesine kadar taşıdı. Batı Avrupa, Kuzeydoğu Avrupa, Güney Pasifik, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgeleri, geçtiğimiz yıla göre sırasıyla, %45, %54, %41, %164 ve %48’lik oranlarla büyüme gerçekleştirdi[C1] . Huawei’nin İtalya ve İspanya’ya yönelik üst düzey akıllı telefon sevkiyatı ise geçen yıla oranla %293 ve %448 değerinde artış gösterdi. GFK[1] verilerine göre, Huawei akıllı telefon pazarındaki payını Ocak ayında %6,7, Şubat ayında %7,1, Mart ayında %7,8, Nisan ayında %8,1 ve Mayıs ayında %8,8 oranında artırdı.
Yine GFK verilerine göre Huawei, Çin pazarında Samsung ve Apple’dan bugüne kadarki en yüksek pazar payını alarak Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran’da Pazar payını, sırasıyla %12,9, %13,6, %14,1 ve %15,2 oranlarında artırdı. Huawei İspanya’da %10,9, İtalya’da ise %9,2’lik pazar payına ulaştı. [C2]
Huawei Amiral Gemisi Cihazları “5 Milyon” Bandına Ulaştı
Huawei, 2015’in ilk yarısında amiral gemisi akıllı telefonlarından Huawei Mate7 ile Çin, Batı Avrupa, Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Güney Pasifik başta olmak üzere, dünya çapında 100’den fazla ülke ve bölgede, 5 milyon adetlik sevkiyat [C3] gerçekleştirdi. Huawei ayrıca P7 ile 100’den fazla ülke ve bölgede 7 milyonluk toplam satış rakamına imza attı. Huawei’nin son amiral gemisi P8 ise pazara sunulduğu tarihten bu yana son iki ay içinde, aralarında; Çin, Fransa, İspanya ve İtalya’nın da yer aldığı 52 pazarda, toplam 1 milyon adetlik satış rakamına ulaştı.
Kurumsal Pazarda İstikrarlı Büyüme
Huawei’nin kurumsal pazardaki gelişimini değerlendiren Huawei CFO’su Meng Wanzhou şunları söyledi; “Huawei, 2015’in ilk yarısında, üç iş grubunda da stabil ve sağlıklı bir büyüme gerçekleştirdi. Kurumsal pazarda yenilikçi ürün ve çözümlerimizde son derece etkin bir rekabete imza atarken, müşteri bazındaki bilinirliğimizi ve buna bağlı büyümemizi sürdürüyoruz. Yılın ilk yarısını başarıyla kapatmamızda pay sahibi olan bulut bilişim, depolama, ağ çözümleri birimleri ile akıllı şehir, finans, eğitim segmenti ürün ve çözüm departmanlarımıza ve Çin dışında faaliyet gösteren servis sağlayıcı pazarındaki temsilciliklerimize teşekkürlerimizi sunarız. Huawei’nin, izlediği doğru strateji ile tüm iş gruplarında istikrarlı büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz.”
Markanın taşıyıcı iş grubu alanındaki faaliyetlerini de değerlendiren Meng Wanzhou, “Huawei geleceğe odaklı yatırımlarıyla, alanında lider olmanın avantajını en iyi şekilde kullanıyor. Yazılım tabanlı bulut bilişim gibi geleceğe odaklı ağ teknolojileri, SoftCOM stratejisi gibi operasyonel yenilikler, Huawei’nin yeni nesil yatırım alanları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra 4G teknolojisi özelindeki güçlü yatırımlar, dünya veri trafiğinin artması ve dijital dönüşümle birlikte, bilgi teknolojilerinin gelişimi sürecinde önemli bir rol oynadı” dedi.
Tüketici Gözünde En İtibarlı Markalardan Biri Haline Geldi
Huawei 15 milyar dolarlık tahmini marka değeri ile 2015 BrandZ sıralamasında “En Değerli 16’ncı Teknoloji Markası” olarak yer aldı. Huawei geçen yıl da Interbrand’ın gerçekleştirdiği ‘Dünyanın En İyi 100 Markası’ sıralamasında yer alarak, bu listeye adını yazdırmayı başaran ilk Çinli şirket unvanına sahip olmuştu.
Haziran ayı rakamlarına göre küresel sosyal medya kanallarında 6,8 milyon takipçisi olan Huawei, bu sayıyı geçtiğimiz yıla göre %40 oranında artırdı. Dijital medyada, Huawei hakkında konuşulma oranı ise geçen yıla oranla %60 oranında arttı. Nisan 2014 – Mayıs 2015 dönemleri arasında, Huawei akıllı telefonlarının sosyal medyada anılma oranı, İspanya’da %118, İtalya’da ise %132 oranında arttı.
Nesnelerin İnterneti ve Giyilebilir Teknoloji Ürünlerinde de Huawei İmzası
Huawei Tüketici Ürünleri İş Grubu, yılın ikinci yarısında da –her şeyin bağlantılı olduğu bir dünya- trendi çerçevesinde telekomünikasyon odaklı yazılım ve donanım ürünlerini pazara sunmaya devam edecek. Huawei, GSMA Dünya Mobil Kongresi’nde sunduğu giyilebilir teknoloji segmentindeki ürünleri; “Huawei Watch W1, TalkBand N1 ve TalkBand B2” ile bu alandaki iddiasını ortaya koymuştu.
Huawei dünya çapında 16 AR-GE Merkezi’ne sahip. Bunların arasında Paris’teki Estetik Merkezi, Rusya’daki Matematik Araştırma Merkezi, Japonya’daki Tasarım ve Kalite Kontrol Araştırma Merkezi ve Hindistan’daki Yazılım Araştırma Merkezi de yer alıyor. 30 Haziran itibarıyla Huawei 18.000’i cihaz bazlı olmak üzere toplam 76.687 patentin sahibi oldu. Toplam 41.903 patent ise uluslararası düzeyde onay almayı başardı.
Huawei, bağlantılı araç teknolojilerinin geliştirilmesi kapsamında, 2015’in ilk yarısında Volkswagen, Mercedes-Benz ve Audi ile önemli küresel iş ortaklıklarına imza attı. Huawei’nin küresel iş ortakları ayrıca tedarikçilerinin, gelecekteki bağlantılı araç tasarımlarında Huawei 4G modüllerinin kullanılmasına da öncülük ediyor. Büyük veri, bulut bilişim, 4G ve 5G alanındaki yetkinliklerinin de avantajıyla Huawei, bağlantılı araç teknolojilerinde liderliği hedeflerken, giyilebilir teknoloji ürünleri, akıllı telefonlar ve otomobilleri bağlantılı hale getirerek, benzersiz bir güvenli sürüş konsepti geliştirmeyi hedefliyor.