HP bu noktada bir girişimde bulunarak, dijital servislerin ihtiyacı olan ağ çözümlerine yönelik açık kaynak kodlu bir ağ işletim sistemi ve çalışma grubu kurduğunu açıkladı.
Basın tanıtımına Türkiye’den sadece TechInside’ın davetli olduğu HP’nin dünya çapındaki bu önemli girişimi, network teknolojileri alanında büyük bir dönüşümü hedef alıyor.
Linux tabanlı, açık kaynak kodlu network işletim sistemi (NOS) duyurusu yapan HP, açık kaynak kodu çalışmalarında yeni bir kapı açmış bulunuyor. Geleneksel ağ yapılarının kapalı ve lisans ücreti gerektiren yazılımlarına karşı açık kaynak kodlu bir sistemle ortaya çıkan HP’nin dünyada büyük önem kazanan veri merkezi teknolojilerinde önemli bir fark yaratması bekleniyor.
HP, bu teknolojiyi geliştirmek için OpenSwitch isimli yeni bir açık kaynak topluluğunun da duyurusunu yaptı. OpenSwitch, geliştiriciler için sanal bir merkez işlevi görecek. Geliştiriciler, bu merkezdeki tartışmalar ve ortak çalışma grupları sayesinde, daha güvenli, hızlı, efektif ağ işletim sistemleri oluşturma fırsatı bulacaklar. Projeye, Broadcom, Intel ve VMware da destek veriyor.
HP’nin açık kaynak kodlu OpenSwitch NOS sistemi, geliştirici sürümüyle şimdiden yayına girdi. HP’nin Altoline açık kaynak kodlu switchleri de bu yeni işletim sistemini destekliyor. HP ayrıca, OpenSwitch’e dayanan ağ sistemleri kuracak girişimlere destek servisleri sağlayacağını da duyurdu. Ya da başka bir örnek vermek gerekirse, Andorid telefonunuzda WhatsApp’ı çalışıtırp, farklı dillerden konuşan kontaklarınızla daha rahat iletişim kurabileceksiniz. Kontaklarınızın size kendi dillerinde yazıp gönderdiği metinler Google Translate sayesinde anlayabileceğiniz dile çevrilecek ve sizin de kendi dilinizde yazdığınız mesaj, karşı tarafa onun diliyle iletilmiş olacak.
Yeni sistem Android Marshmallow sistemiyle beraber yayına girecek.