Pipistrel’in uzun menzilli hibrit VTOL (dikey kalkış ve iniş) aracı ilk havada asılı kalma uçuşunu gerçekleştirdi. İnsansız Nuuva V300 hibrit-elektrikli uçan araç, 300 deniz mili menzile sahip ve 600 kilogramlık yük taşıyabiliyor. Uçan araç, Honeywell’in fly-by-wire uçuş kontrol sistemiyle çalışıyor.
Honeywell uçan aracı
2022’de Textron’un bir parçası olan 30 yıllık bir şirket olan Pipistrel’in yanı sıra Honeywell Aerospace; Archer Aviation, Lilium , Hyundai’nin Supernal ve Vertical Aerospace gibi büyük elektrikli hava aracı (EAV) üreticileriyle de ortaklık kurdu. Pipistrel Başkanı ve Genel Müdürü Gabriel Massey: “Bugünkü dönüm noktası, Pipistrel ekibimizin sıkı çalışmasının ve yenilikçi ruhunun bir kanıtıdır. Nuuva’nın ilk uçuşu, Pipistrel’in elektrikli tahrik konusundaki gücünü ve araştırma programlarına aktif katılımımız ve düzenleyici kurumlarla başarılı iş birliğimiz, buna İtalyan Sivil Hava Otoritesi’nden (ENAC) aldığımız son operasyonel yetki de dahil olmak üzere, havacılık sektörünü ilerletme konusundaki özverisini ortaya koyuyor” dedi.
Asfalt veya asfalt olmayan zeminlere inebilen EAV, kargonun gövdenin burnundan yüklenmesi için tasarlanmıştır. Nuuva’nın elektrikli dikey kalkış güç aktarma organı bulunuyor ancak ayrı bir seyir tahrik sistemi bulunuyor ve yer kontrol istasyonundan uzaktan izlenebiliyor. Bu sistem Textron Systems ile birlikte geliştirildi ve tıklamalı-tıklamalı işlemleri içeriyor.
EAV ayrıca otomatik görüş hattının ötesinde (BVLOS) uçuş kabiliyetine sahip olup, dikey uçuştan ileri uçuşa geçiş yapabiliyor. Honeywell’in fly-by-wire, yedekli uçuş kontrol sistemiyle çalışan ilk Nuuva V300 EAV’nin ardından, bu yılın ilerleyen zamanlarında uçuş programına bir Nuuva V300 EAV’nin daha katılması bekleniyor. Textron eAviation Başkanı ve CEO’su Kriya Shortt: “Yeni ortaya çıkan teknoloji ve gelişmiş hava mobilitesindeki liderliğimizin yanı sıra çok amaçlı havacılık çözümlerine olan bağlılığımızın bir göstergesi olan Nuuva V300’ün ilk uçuşuna tanık olmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.