Techinside Google News
Techinside Google News

Hızlı şarj teknolojiyi yeniden şekillendirecek

Taşınabilir bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler ve hatta elektrikli arabalar. Hepsinin ortak sorunu; pil süresi! Bir çözüm bulunmuş olabilir.
- Advertisement -

Singapur’daki Nangyang Technological University’den (NTU) araştırmacılar yüzde 70 şarj seviyesine sadece iki dakika içinde gelebilen yeni bir lityum iyon pili geliştirdi. Cep telefonlarının ve elektrikli arabaların birkaç dakika içinde şarj olmalarını sağlayacak bu teknoloji aynı zamanda günümüzdeki bir lityum iyon pilinin ömrünün yaklaşık 20 katına denk gelen 10.000 şarj/deşarj döngüsü ömrüne sahip olacak. Belki de en heyecan verici gelişmeler ise NTU’nun bu yeni Li-on teknolojisinin patentini almış olması, günümüzdeki pil üretim işlemleri ile uyumlu olması ve “endüstrinin ilgisini çekmiş olması”. Geliştirilen pek çok lityum iyon pilinin aksine bu pil piyasaya birkaç yıl içinde çıkabilir.

battery

Pek çoğumuzun farkında olduğu gibi modern yaşam (belki biraz sinir bozucu veya üzücü bir şekilde) pillere ayrılmaz bir şekilde bağlı. Bir cihazın pil ile ne kadar süre dayanabildiği ve ne kadar şarj süresi gerektirdiği iş ve sosyal yaşamımızın pek çok kısmına doğrudan etki ediyor. Bu durum giyilebilir teknolojiler, elektrikli araçlar ve nesnelerin interneti ile daha da kötüye gidecek. Pil teknolojilerinde zaman zaman gelişmeler görebilsek de hala 1991 yılında Sony tarafından ticarileştirilen lityum iyon pil teknolojisine büyük oranda bağımlıyız. NTU’nun bu inanılmaz ömürlü çok hızlı şarj olan yeni teknolojisi acil ihtiyacımız olan büyük devrim olabilir.

Chen Xiaodong ve arkadaşları tarafından geliştirilen NTU’nun yeni pili standart lityum iyon pillerin grafit anodunu titanyum dioksit (TiO2) nano tüpleri ile değiştiriyor. Haberimiz olmasa da ucuz ve bol bulunan ve titania olarak da duymuş olabileceğiniz bu kimyasal madde görünen o ki lityum iyonlarını ve dolayısıyla elektrik akımını depolamada oldukça başarılı. Nano yapılı bir jel kullanmak anodun yüzey alanını ve dolayısıyla çok fazla lityum iyonu tutma yeteneğini kat kat arttırmış. Böylece hızlı şarj olabilme yeteneği yanısıra 10 bin kez şarj olma özelliği sağlanmış.

tio2

Gelecek 2-3 yıl içinde bu teknolojinin yaygın şekilde kullanılması durumunda mobil cihazlarımızı hatta elektrikli araçlarımızı yine şarj etmek zorunda kalacağız ancak bu işlem için saatlerce beklemek yerine bir kaç dakika içinde tamamlanabilecek. Gündelik hayata doğrudan etkisi olacak bu teknoloji aynı zamanda havacılık, robotik endüstrisi, savunma sanayi, sağlık gibi pek çok farklı alanda enerji sıkıntısı yüzünden hayata geçemeyen pek çok projenin de tekrar ele alınması için bir fırsat doğuracak.

Bir süre daha şarj adaptörlerine ihtiyacımız devam edecek ama görünen o ki artık onlar ile daha kısa süreli ilişkiler yaşayacağız.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir