Günümüzde internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak, büyük kolaylıklar sağlıyor. Ancaksaatlerce zaman geçirdiğim internetin çeşitli riskler, kötü amaçlı yazılımlar ve hacker saldırıları ile dolu olduğunu biliyoruz
Bireysel kullanıcılar genellikle kendilerini değerli olmayan bir veri kaynağı olarak görüyor.. Yani etrafta onca şirket, ünlü insan ya da büyük web siteler varken kim neden beni hacklesin? Özellikle güvenlik önlemleri, en yaygın olarak anti virüs programları, genellikle interneti ve bilgisayarı yavaşlatmakla ünlüyken çoğu insan konforundan ödün vermek istemiyor ve riskleri görmezden gelmeyi tercih ediyor.
Bu şekilde düşünmek bize bir tür rahatlama sağlarken, aslında böyle davranmak çok doğru değil. Bilgisayar korsanlarını bilgisayarınıza çekmek için herkes tarafından tanınan biri olmanıza gerek yok. Çünkü genellikle büyük saldırılar, milyonlarca insanın bilgilerini, kredi kartı bilgilerini içerdiğinden, her veri önemlidir.
VPN ile Kişisel Güvenliği Sağlamak
Hangi bilgisayarı kullanırsanız kullanın, iyi bir şekilde önlemler almadan güvende olduğunu söyleyemezsiniz. Bilgisayarınız, sosyal medya profilleriniz, alışveriş sitelerinde kaydettiğiniz kredi kartı bilgileriniz bilgisayar korsanları tarafından ihlal edilebilir.
Antivirüs programları temel olarak, kötü amaçlı yazılımları, virüslü uygulamaları, ve diğer siber saldırıları bilgisayarlarınızda tespit etmeye, karantina altına almaya ve onları temizlemeye odaklanırken, VPN’ler bilgilerinizi bilgisayarınıza ve bağlandığı ağa giden ve buradan giden yolda her türlü bağlantıyı şifreleyerek gizler. Böylece o virüslü yazılımın ya da uygulamanın cihaza ulaşacağı yollar güvenlik altına alınır. Biri donanım düzeyinde, diğeri ağ katmanında çalışır.
VPN kişisel verilerinizi nasıl korur?
Evinizden veya mevcut konumunuzdan bağlanmak istediğiniz yere sanal bir kablo bağlantısı kullanıyormuşsunuz gibi çalışır. VPN yazılımı, sizin bilgisayarınız için kendi sunucuları üzerinden çalışan özel bir ağ sunucusu kurar ve gerçek adresinizi, dolayısıyla kimliğinizi maskelemek için size benzersiz IP adresi sağlar. Böylece bağlantınızın izlenmesi veya tanımlanması imkansız hale gelir. Ve bu özel bağlantı, bağlantının diğer tarafındaki VPN sunucusundan size her bağlantı için farklı bir IP adresi sağlar. Detaylı VPN rehberinde belirtildiği üzere, internet hızından feragat etmeden en yeni teknolojiler ile cihazınızı ve internet bağlantınızı güvenli haline getirmenin yolu VPN kullanmaktan geçiyor.
Antivirüs Programlarını Kullanın
Her gün MB veya hatta GB boyutlarında veri tükettiğimiz bir ortamda bir anti-virüs programı kullanmıyorsanız ve her gün çok sayıda e-postayı açıyor, dosyalar indiriyor ve farklı sitelerde geziniyorsanız, bilgisayar korsanlarını ve diğer üçüncü tarafları ağınıza ve cihazınıza davet ediyorsunuz demektir. Bu günlerde, anti virüs yazılımları için birçok alternatif var. Ücretsiz anti virüs deneme seçeneklerine göz atarak kendiniz için doğru olanı belirleyebilirsiniz. Bazı sağlayıcıların çok yardımcı olabilecek ücretsiz seçenekleri vardır. Windows 10 kullanıcısıysanız, Windows Defender ile bir başlangıç yapabilirsiniz. Eğer antivirüs programı kullanacaksanız, Windows Defender’ı devre dışı bırakıp birbirleri ile çakışmalarını önleyebilirsiniz.
Güvenilir bir antivirüs programını kullandığınızdan emin olun ve yine de her zaman güncellemelere dikkat edin. Güncellemeleri görmezden gelmeyin veya ertelemeyin. Bu güncellemeler size yazılım şirketi tarafından bazı güvenlik açıklarını düzeltmeniz için gönderiliyor ve yazılımınız güncellemediğiniz sürede cihazınız daha savunmasız hale gelmektedir.
Güvenlik Duvarları
Güvenlik duvarları, antivirüs programları mantığı ile çalışır ancak yetkilendirme ve engelleme seçenekleri ile ağınız ile internet arasındaki bağlantıyı güven altına alan ve tercihlerinize göre kullanılabilecek kapılar gibi çalışır. Güvenlik duvarları, internet trafiğini yönetmek için kullanılır ve yetkisi olmayan erişim taleplerine karşı trafiğe erişimi engeller.
Parolalarınızı Koruyun
Kişisel bilgilerimizi korumak için girdiğimiz sitelerde mümkün olduğunca benzersiz ve uzun şifreler kullanılmalıyız. Çünkü bu sayede biri o sitedeki şifreyi hacklese dahi başka yerler kullanılamaz.
Önlem olarak şifreleri yönetmek ve bu işlemi alışkanlık haline getirmek için Chrome gibi web siteleri tarafından otomatik olarak oluşturulan hem harf hem de sayı içeren güçlü ve benzersiz şifreler seçmenizi ve Yandex Passport veya Google Password Manager gibi yazılımları kullanmanızı öneririz.
İki faktörlü kimlik doğrulama ve SMS doğrulama yöntemlerini kullanmayı ihmal etmeyin. İki faktörlü koruma, şifrenizi girdikten sonra cep telefonu ekranınıza bir kod, e-posta adresinize bir bağlantı veya SMS olarak bir şifre göndermek gibi ikinci bir doğrulama adımı gerektirir.
E-postalarınızı Güvence Altına Alın
Birçoğumuz Gmail, Hotmail gibi e-posta sağlayıcısı ve bulut tabanlı ücretsiz hizmetler kullanıyoruz. Bu sistemler genel anlamda güvenilir olsa da mevcut e-posta kurulumunuza bir ek bir şifre koruyucu adım eklemek veya premium yani ücretli bir e-posta hizmeti sağlayıcısı kullanmak, e-postalarınızı daha fazla koruyabilir.
Güvenli Yazılımları İndirin
Eğer internetten bir yazılım indiriyorsanız ücretli yazılım programlarının crack versiyonlarını indirmek gibi en kolay ve ucuz yolu tercih etmemelisiniz. Çünkü uzun vadede bunu yapmak size orijinal yazılıma para ödemekten daha fazlasına neden olacaktır. Bu programlar, bilgisayarınızı ya da telefonunuzu kontrol etmeyi, veri toplamayı ve hatta fidye yazılımları ile verilerinize erişememenizi engellemeyi bekleyen virüslerle doludur. Şimdiye kadar başınıza gelmemiş olması her zaman böyle olacağı anlamına gelmez. Ayrıca, virüs bilgisayara girdiğinde büyük bir değişiklik yaşamasanız bile, yine de cihazınızdan yararlanabilirler bu yüzden her zaman tehlikelerin