Hindistan hükumeti ile Google arasında patlak veren kavga, bu ülkeyi ziyaret eden turistleri ve iş adamlarını çok ağır vurabilir.
Hindistan, Google’dan ülkedeki askeri bölgelerin uydu haritasındaki görüntülerini karartmasını istemiş ancak Google bu isteği kabul etmemişti. Bunun üzerine Google’a bilenen Hindistan, ülkede uydu haritalarının ve lokasyon servislerinin kullanımını zora sokacak bir uygulamaya gitme kararı aldı.
Yeni hazırlanan yasaya göre ülkede faaliyet gösteren ve harita servislerini kullanan uygulama geliştiricileri ve hatta haritaları kullanan son kullanıcılar artık hükumetten lisans almak zorunda olacaklar. Bu da Google dahil olmak üzere, Uber, Twitter, Facebook veya diğer tüm “haritalı” uygulamaların ülkede çalışabilmesi için linsans satın almasını gerektirecek. Ayrıca, telefonlarında bu haritaları kullanmak isteyen kullanıcılar da lisans satın almak zorunda olacaklar.
Lisanssız şekilde harita uygulamalarını kullananlar, yer bildiriminde bulunanlar, lokasyon bilgisi verenler ise çok ağır sonuçlarla karşılaşabilecekler. 150 bin dolardan başlayan cezalar 15 milyon dolara kadar çıkabilecek ve ayrıca hapis cezası da mümkün olacak.
Hükumet, ülkedeki teröristlerin Google haritalarından askeri üsler hakkında detaylı bilgi alarak saldırı planları yaptığını ve saldırılar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, Google’ın haritalardaki askeri bölgelerde karartma yapması gerektiğini savunuyor. Bu arada yasanın ortaya çıkış süreci de ilginç çünkü Hindistan kendi uydu haritalandırma ve navigasyon sistemi NAVIC’i kuruyor, bu da Google gibi harita servislerini ülkede “yabancı rakip” konumuna düşürüyor. Hindistan’ın yeni yasası yürürlüğe girdiğinde teknoloji dünyasında büyük etkiye sahip Hintli geliştiriciler lisans ücreti ödememek için NAVIC’i kullanmaya başlayacaklar ve bu da NAVIC’in dünya çapında bir anda popüler olmasını sağlayacak.
Kısacası, Hindistan’a seyahat eden turistler ve iş adamları artık lokasyon bildirimi yapmadan önce iki kere düşünmek zorunda.